Став

Шест месеци владе кроз шест скандала

Београд – Срећно вам шест месеци Владе Србије на челу са Александром Вучићем. Како се осећате? Како вам је било на овом путу? Осврнимо се мало на протеклих шест месеци. Ми смо запазили само некакве скандале.

Кренимо од самог почетка.

Ванредни парламентарни избори расписани су 29. јануара 2014. године. Само неколико дана од расписивања избора, Александар Вучић се као лешинар бацио на кампању. 1. фебруар и наредних неколико недеља предизборне кампање обележио је такозвани “Случај Фекетић”.

Нулти скандал – “Случај Фекетић”

novak dokovic aleksandar vucic nevreme zavejani spasavanje feketic 1391293240 438389 Шест месеци владе кроз шест скандала

(Фото: Телепромптер)

Само пар дана од расписивања ванредних парламентарних избора, Александар Вучић је искористио туђу муку и несрећу како би стекао неколико јефитиних политичких поена. Међутим, није ни сумњао да ће му се то обити о главу.

Наиме, током војне акције спасавања завејаних грађана у Фекетићу, Вучић је одлучио да, док су камере јавног сервиса биле уперене на њега, помогне приликом евакуације једног дечака. Током неспретног покушаја евакуације, Вучић је за мало испустио дете када му је нога пропала кроз снег. Камере су снимале, фоторепортери су фотографисали Вучића како трчкара по снежној олуји без капе и рукавица, глумећи некаквог хероја којем ни зима не може ништа.

Само неколико сати од емитовања “херојског” спасавања, интернет се запалио бројним пародијама на његов рачун. Тада смо по први пут осетили Вучићеве цензорске моћи. У року од неколико минута, СВИ комични видео снимци су побрисани са Јутјуба.

Телепромптер.рс је стекао велику популарност јер су се на нашем сајту налазиле све сатиричне фотомонтаже Вучића у улози спаситеља. СНС-овски одговор на исмевање Вучића био је: “Барем је Вучић одлучио да помогне завејаном народу, док ви сви седите у вашим топлим фотељама”.

О овом скандалу, чији је званични назив “Случај Фекетић”, причало се недељама и никада неће бити заборављен.

Први скандал – Мајске поплаве

aleksandar vucic spasavanje 1400167363 497147 Шест месеци владе кроз шест скандала

(Фото: Телепромптер)

Први, званични скандал Вучићеве Владе догодио се убрзо након његовог премијерског устоличења 27. априла.

Средином маја месеца, само двадесетак дана од именовања нове Владе, Србију су задесиле незамисливе поплаве. Александар Вучић и његова Владе били су на удару критика са свих страна због неадекватног одговора државе током ванредне ситуације.

Вучић је на ванредним седницама Владе урлао на своје министре и сараднике. Цела Србија је на свим националним каналима гледала емотивно нестабилног премијера како се губи у хаосу. Није ни сањао да ће двадесетак дана након именовања бити стављен на тест стручности и издржљивости. Једни тврде да је на том тесту пао, а други да је положио са десетком. Ствар је субјективног осећаја.

Оно што је обележило мајске поплаве, када је реч о Влади, јесте импровизација, неспособност и нестручност чланова Владе. Да ситуација буде још трагичнија, Вучић је, преузимањем премијерске фотеље, по први пут именовао “министра без портфеља задуженог за ванредне ситуације” и на то место поставио, ни мање ни више, него, Велимира Илића.

Током ванредне ситуације министра за ванредне ситуације ни од корова. Илић је посато упамћен по изјави “Оно возило што има руку”, а Вучић по изјави “Тишина тамо” и “Угаси тај телефон”.

Александар Вучић је поплаве искористио како би себе прогласи за апсолутно апсолутним владаром и управником свих служби безбедности. Иако је председник Николић главнокомандујући Војском Србије, генерални су морали да слушају премијера Вучића, док је председник, према писању медија, пекао ракију. Није Вучић слушао стручна наређења војних генерала, већ су војни генерали слушали емотивно нестабилна наређења Вучића.

Као и код “Случаја Фекетић”, Вучић је у војном хеликоптеру долетео до неколико грађана како би им поделио воду, ћебад и хлеб. Долетели су и фоторепортери.

Вучић је и током поплава показао своје цензорске моћи када је масовно покушао да обарањем сајтова цензурише слободу говора преко интернета, потез који је јавно осудио ОЕБС. Скандал са поплавама је зато добио званичани назив “Фекетић 2″.

Полицијске службе су ухапсиле неколико грађана под оптужбама да су “изазивали панику током ванредне ситуације” због писања по друштвеним мрежама. Међутим, нико није ухапсио премијера који је на ванредним седницама Владе уносио највећу панику.

Други скандал – Плагијатори

Aleksandar Vucic 4 Шест месеци владе кроз шест скандала

(Фото: Телепромптер)

Није прошло ни месец дана од скандала са поплавама, Вучић и његова Влада нашли су се у средини још једног скандала.

Наиме, група младих научника из иностранства објавила је анализу докторске дисертације Вучићевог министра унутрашњих послова, Небојше Стефановића, у којој се наводи да се заправо ради о плагијату.

Стефановић, који је у међувремену добио надимак “Плагијатор”, нашао се на удару јавности због плагирања докторске дисертације на приватном универзитету “Мегатренд”.

Стефановић је наводе демантовао. Вучић је оптужбе описао као “највећу глупост”. Мегатрендова “независна” комијсија утврдила је да је рад аутентичан. Сам Универзитет се такође нашао на удару јер је иста група аутора установила да је докторска дисертација декана “Мегатренда”, Миће Јовановића, лажирана, односно, да он никада није ни докторирао у Лондону.

Овај скандал је оставио велику мрљу како на Вучићевој Влади, тако и на самом Универзитету.

Неколико дана касније, градоначелник Београда, Синиша Мали, такође је оптужен да је плагирао докторску дисетацију на државном Факултету организационих наука. Мали је ове наводе такође демнатовао. Међутим, немачка издавачка кућа “Де Груyтер”, која је објавила чланак Малог у међународном научном часопису, а на основу којег је стекао право да брани докторску дисертацију, потврдила је да је чланак плагиран и покренула процедуру за његово повлачење.

Државни ФОН месецима одбија да се суочи с реалношћу и напокон призна да је њихов студент плагирао докторат. Ни након саопштења немачке издавачке куће, надлежни на Факултету се праве да су и слепи и глуви. Случај полако одлази у заборав јер режимски медији одбијају да врше притисак на Факултет како би се Малом одузела докторска титула.

Вучић нам је поново показао своје цензорксе моћи и током плагијаторских афера када су обарани сајтови који су преносили текстова о плагијатима његових најближих сарадника и послушника.

Трећи скандал – СНС ботови

WSBOmws Шест месеци владе кроз шест скандала

(Фото: Телепромптер)

Од како је Вучић први пут, на нашу несрећу, дошао на власти 2012. године, народ је почео да примећује идентичне коментаре хвалисања тадашњег првог потпредседника Владе на бројним интернет сајтовима. Тада су по први пут створене фразе попут, “СНС бот” и “Свака част Вучићу, за само неколико месеци…”

СНС ботови су на дневном нивоу остављали стотине позитивних коментара величања на СВЕ вести у којима се спомиње Влада Србије и Александар Вучић. Временом су дискусије преко интернет сајтова почеле да се своде на препуцавања између обичних читалаца и СНС ботова. Циљ је био да се скрене пажња са критика на рачун Вучића и његове Владе на рачун СНС ботова.

Сви смо знали да ти коментари долазе из кухиње СНС-а, али никако нисмо могли да откријемо ко су ти људи и како то раде.

Телепромптер.рс је по први пут објавио све тајне СНС ботова – фотографије, бројеве телефона, емаил адресе, па чак и компјутерске програме “Валтер” и “СкyНет” које СНС користи за аутоматско остављање коментара на сајтовима.

Програмери широм Србије су се укључили у анализу компјутерских програма. Неки су чак били толико загрижени да пркосе Вучићу и његовим ботовима, да су стварили анти-СНС бот програм и модификовали га да лупа минусе на све позитивне коментаре о Вучићу.

Након објављивања другог СНС бот програма, “СкyНет”, који служи за остављање коментара, позитивни коментари на вестима о Вучићу су се у значајној мери смањили, а број негативних минуса повећао.

Откривено је још да ти програми могу да служе за обарање сајтова.

Четврти скандал – Пребијање бате и батина фантомска фирма

andrej vucic policija prebijanje 1412066944 576983 Шест месеци владе кроз шест скандала

(Фото: Телепромптер)

Један од највећих скандала догодио се 28. септембра током “Параде поноса” у Београду када су припадници Жандармерије употребили силу на Вучићевом брату Андреју јер је одбио да поступи по њиховим наредбама.

У јавност је доспео и снимак “бруталног пребијања”, како то тврде режимски медији. Вучић је званичну конференцију за новаинре у Влади Србије искористио како би оправдао свог брата, напоменувши да је “дошло до прекорачења овлашћења” и да је његов брат “био крваве главе и у тешком стању”.

Међутим, неколико дана касније, појавио се други снимак који доказује да је његов брат био само угруван када га је жандарм ударио пендреком, али крваве главе није био.

Велики број грађана стао је у одбрану жандарма који су суспендовани због овог инцидента. Иако се на првом снимку види како Вучићев брат жандарме гађа флашом, још увек нисмо добили првих неколико секунди снимка који би понудили одговор на питање ко је први започео тучу.

Овај скандал је открио да специјална јединица Војске Србије, “Кобре”, обезбеђује Вучићевог брата, протвно закону.

Убрзо након скандала са “бруталним пребијањем”, Вучићев брат и сам Вучић нашли су се на удару јавности због фантомске фирме “Асомацум” која је регистрована на име Андреј Вучић.

Телепромптер.рс је први објавио причу о томе да је премијеров брат био умешан у пореске малверзације преко фантомске фирме “Асомацум” која је 2011. године блокирана на 22 милиона динара након хапшења пореске инспекторке која му је потпомагала у криминалним радњама.

Народни посланик Зоран Живковић позвао је премијера да поднесе оставку због мутних послова његовог брата. Вучић је на то одговорио да ће поднести оставку уколико се докаже да је његов брат био власник фантосмке фирме.

Након вербалног окршаја Живковића и Вучића у Скупштини, Телепромптер.рс је објавио све доказе који директно повезују Андреја Вучића са фантомском фирмом.

Министар Небојша Стефановић, од раније познат као плагијатор, изјавио је да су лични подаци Андреја Вучића фалсификовани и да он заправо не стоји иза фантомске фирме.

Још увек чекамо оставку премијера.

Пети скандал – Смањење пензија

aleksandar vucic aleksandar jovanovic 1411158120 571363 Шест месеци владе кроз шест скандала

(Фото: Телепромптер)

Првих шест месеци Вучићеве владавине обележиле су бројне лажи и лажна обећања. Свака друга изјава, ако не и свака, била је лажна.

Вучић је током предизборне кампање 2014. године ОБЕЋАО свим пензионерима да пензије за време његовог мандата неће бити смањене.

Међутим, само пар месеци од како је преузео улогу премијера, Вучић је народу саопштио да ће пензије ипак бити смањење. Како би ублажио чињеницу да је слагао народ у циљу победе на изборима, Вучић је изјавио да 61 одсто грађана неће осетити смањење пензија.

Колико ми знамо, Вучић током предизборне кампање није реко “смањићемо само највеће пезније”. већ је изјавио да пензије неће дирати.

Расправа око смањења пензија и плата натерала је тадашњег министра финансија Лазара Крстића да поднесе оставку. Он је, образлажући разлоге због којих подноси оставку, рекао да је премијер “меког срца” јер није у стању да смањи пензије. Вучић је на истој конференцији позвао народ да га “спали у згради Владе“, али га то неће спречити да спроведе мере штедње.

Од 1. новембра ступа на снагу смањење пензија и плата у јавном сектору. Посланици опозиције најављују жалбу Уставном суду јер сматрају да је “отимање” пензија противуставно.

Шести скандал – “Вучићу педеру” и остала скрнављења

navijac vreda vucica fotoprintscreen 1413320156 581208 Шест месеци владе кроз шест скандала

(Фото: Телепромптер)

Утакмица између Србије и Албаније донела је Вучићевој Влади, и њему лично, један велики ударац.

Наиме, премијер Вучић је, неколико сати пре почетка високоризичне утакмице, знао да албански екстремисти планирају “тежак инцидент”, али по том питању није ништа учинио, већ само обавестио Европску унију, као да њих то занима.

Утакмица је прекинута када је у стадион улетео дрон за који је била закачена провокативна застава “Велике Албаније”. Током телевизијског преноса јавног сервиса, у кадар камере улетео је навијач Игор Микић и милионском аудиторијуму крај малих екрана неколико пута узвикнуо “Вучићу педеру”. Цео стадион је скандирао “Вучићу педеру”.

Тај скандал је бацио сенку на инцидент са заставом “Велике Албаније”.

Снимак се муњевитом брзином размножавао по интернету. Размножавање је био толико брзо да је надјачало и Вучићеве цензорске моћи.

Овај скандал је могао бити сречен само да је премијер, када је сазнао за инцидент, стопирао утакмицу и захтевао њено измештање на неутрални терен. Такође, велики део одговорности сносе и безбедносне службе којима управља плагијатор др Небојша Стефановић јер су заказле на кључни местима.

Скандал 6.1 Сличан скандал се догодио током Вучићевог предавања у Лондону, када му је један гледалац скренуо пажњу на то да му је једном претио смрћу. Донео је чак и аудио снимак који је желео да пусти свим пристуним. Вучићу није било свеједно.

aleksandar vucic u londonu incident 1414441792 584912 Шест месеци владе кроз шест скандала

(Фото: Телепромптер)

Скандал 6.2 Вучићева Влада одлучила је да на стоту годишњицу од почетка Првог светског рата државним ауторбусом посети Ниш и тамо одржи свечану седницу Владе. Међутим, снимци пијаних министара како пуше томпусе у аутобусу (Дачић), праве “селфије” и играју шах, запалили су интернет.

8OFyKSs Шест месеци владе кроз шест скандала

(Фото: Телепромптер)

Скандал 6.3 Током Путинове посете Београду, интернетје поново имао чему да се смеје. Вучић и његова Влада поново су били предмет исмевања. Наиме, Вучић и сви чланови Владе одлучили су да, без кишобрана, стоје на киши. Сви су били мокри од главе до пете. Неким министрима није баш било свеједно, али је Александар Вучић био изразито задовољан док је капљице кише брисао са наочара.

vladimir putin aleksandar putin ivica dacic vojna parada kisa foto marina l 1413498556 582186 Шест месеци владе кроз шест скандала

(Фото: Телепромптер)

Ово је реалност. Срећно вам шест месеци Вучићеве Владе!

Телепромптер.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!