fbpx
Насловна / Србија / ОП ТРТ, ГЕВЕНЗЕ ЗАЈН! Коме се то смеши алеја великана? :‑D :D (видео)

ОП ТРТ, ГЕВЕНЗЕ ЗАЈН! Коме се то смеши алеја великана? :‑D :D (видео)

На периферији дискусије о изменама Kривичног законика која је орбитирала око питања о условном отпусту за најтежа кривична дела, нашле су се све остале одредбе које је предвидео законодавац.

Тако је мало времена и простора посвећено чињеници да је пооштрена казна за убиство највиших државних званичника и низ других дела која могу да се подведу под заштиту уставног поретка.

Kонкретно, нова одредба предвиђа да ће особа која, у намери да угрози уставно уређење или безбедност земље, лиши живота председника Републике, народног посланика, председника или члана Владе, као и председнике Уставног и Врховног суда и Републичког тужиоца бити кажњена са најмање десет година затвора или доживотним затвором.

Иста казна задесиће и оног ко угрози територијалну целину, нападне уставно уређење или позове на насилно рушење уставног уређења, а приликом тога са умишљајем лиши једно или више лица живота.

Ненад Стефановић, заменик тужиоца у Вишем тужилаштву у Београду и председник Удружења судија и тужилаца Србије каже за Данас да је за ова дела у важећем Kривичном законику предвиђена казна од 30 до 40 година затвора.

– Kако је та казна замењена казном доживотног затвора, онда су по принципу „копи-пејст“ замењени сви чланови који су предвиђали 30 до 40 година. Ништа друго у тим одредбама није мењано, каже Стефановић.

Са њим сагласан је и адвокат Владимир Гајић, председник једне од две Адвокатске коморе Београда и председник Правног савета Народне странке, тврдећи да је та измена морала да буде направљена имајући у виду да казна 30 од 40 година, када буде измењен KЗ-а, више неће постојати. Ипак, он види и политичку димензију ове казне.

– Пооштравање казни за ова дела у опозицији и генерално у делу друштва који се критички односи према власти може да се чита као претња, наводи Гајић.

Пише: В. Јеремић, Данас.рс

фото: Фонет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

4 Коментара

  1. ПерунГромовник

    Значи они иду сви у затвор због кршења устава, и то ДОЖИВОТНО! лепо је то што сами себи ископаше раку….

  2. U rudnik, rudnik je za sve ove alave nakazne mutante, psihopate, pljackase, supkoljupce i izrode veleizdajnike kakve nasa istorija ne pamti!
    Da kopaju do sudnjeg dana!

  3. „Ispravno“ je: „gevezen zajn“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *