Пентагон се припрема за сајбер рат

Рат у виртуалном простору је постао реална опасност по националну безбедност САД. Пентагон по пети пут увећава број службеника свог одељења за сајбер безбедност. Међу здацима који стоје пред том структуром није само заштита америчких компјутерских ситема, већ и уништавање електронских комуникација својих потенцијалних противника.

По свему судећи, америчкој администрацији је постало тесно у оквиру своје стратегије Зона одговорности – читав свет, Вашингтон је решио да се лати и виртуалног простора. У том контексту Интернет постаје потенцијални театар војних дејстава. Како је истакао генерални директор Центра за политичко информисање Алексеј Мухин, такав развој догађаја сасвим је закономеран за америчку спољну политику. При томе на руку САД иде и одређени правни вакуум који влада у мрежи, истакао је експерт:

У интернет-простору то је много лакше учинити зато што тамо законодавство практично не постоји, нема ограничења. Управо са тим је везано у последње време јачање такозваних сајбер трупа, усмерених не само на одбрану, већ и на напад. Мислим да се САД припремају за глобални сукоб како би контролисале што је могуће више сегмената на којима су концентрисане светске резерве сировина.

Међутим, водећи аналитичар регионалног друштвеног центра интернет-технологија Урван Парфентјев сматра да је проширење одељења за сајбер безбедност Пентагона само одговор на нове опасности. Упоредо са тим експерт сумња у искључиво одбрамбену намену сајбер трупа.

Само последњих година десио се процес освешћивања оне глубине проницања мрежних инфокомуникационих технологија у многе процесе и у одбрамбену, и у критичку инфраструктуру. У контексту многих грађанских инцидената који су се десили, држава почиње да реагује на изазове. Овде нису само САД, то је и пројекат конвенције УН за заштиту државних структура на Интернету. то су и покушаји организације одговарајућих сајбер центара у оквиру НАТО-а. По мени, проблем се процењује прилично адекватно. Питање је да ли ће постојати чисто одбрамбена функција или офанзивна.

Неће ли изазвати увећање сајбер групације у Америци дисбаланс снага у свету, макар и на виртуалној сцени? Ако у строго војном погледу САД од оружаног конфликта са великим светским факторима „чува“ нуклеарно наоружање које они поседују и које ће у случају примене оставити читаву планету на страшном губитку, шта да се ради са сајбер ратовима? Неће ли се Русија наћи на мети америчког вируталног оружја? По мишљењу програмског директора Међународног форума Тихнологија безбедности Александра Власова, не треба се данас бринути за то.

Мени се чини да је данас у читавом свету дошло до спознаје да главна опасност није нуклеарно оружје, већ предстојећи сајбер ратови. Русија треба да очекује опасност од стране терористичких група које могу да нас нападну. И треба да се припремамо за одбијање управо таквих напада.

У целини решење Пентагона делује сасвим закономерно. Остаје да се надамо да у новој одбрамбеној сфери амерички војници ће полазити од реалних опасности, а не од измишљених, као што се дешавало током последњих деценија.

 

Глас Русије