Србија

МАЛИНАРИ: Не дамо малину пљачкашима!

Неколико стотина малинара и чланова удружења малинара из готово целе Србије, али и представника локалних власти из неколико градова, протестовали су у Ариљу, али и Лесковцу, захтевајући да држава хитно реагује и да их, како се чуло од говорника, заштити “од пљачке и отимања њихове муке разним закулисним радњама и монополистичким понашањем хладњачара”.

Малинари кажу да је цена малине од 100 до 120 динара срамна, јер их килограм малине само до бербе кошта око 150 динара и да за бербу малине морају да обезбеде још по 60 динара.

Члан организационог одбора протеста малинара Драган Миљковић из Лебана рекао је да ће произвођачи малина “врло брзо направити удружење преко кога ће заједнички деловати и тако активно учествовати у преговорима са власницима хладњача за које кажу да држе монопол и тако остварују највећу зараду”.

– По откупној цени од 120 динара нама остане једва 10-15 динара зараде. Они малину извозе по цени од три до пет евра, ако нама плате евро, нека имају још један евро за остале трошкове, лако је онда израчунати да њима иде највећи део зараде – објашњава Мијковић.

У Министарству пољопривреде овим поводом је пре неколико дана одржан састанак на коме су учествовали произвођачи малине, откупљивачи и инспекцијска контрола.

– На том састанку смо чули разлоге због чега “хладњачари” сматрају да откупна цена мора да буде 120 динара. То су правдали тиме што имају проблем са извозом или нису сигурни која ће цена бити на крају. Министарство је у целој причи било само медијатор тог скупа, јер они сматрају да немају директну надлежност у овом случају, али да им је стало да се проблем реши и подигне стандард у производњи малина – рекла је Александра Станковић из Лесковца.

Обрадовали децу

На крају протеста у Лесковцу изложене малине су подељене пролазницима, а највише деци. Организатори су објаснили да је првобитна идеја била да се
малине у знак протеста проспу по улици, али да су ипак одлучили да их дарују грађанима.

Са протеста у Ариљу малинари су подсетили председника Србије Александра Вучића на његово чврсто обећање да ће малина добити статус стратешког производа и да ће цена малине бити заштићена од монополиста.

Педседнику Вучићу и мандатарки за састав Владе Србије Ани Брнабић је поручено да малинари од њих захтевају да реагују и да спрече отимачину труда воћара.

Уколико се не реши проблем с откупном ценом, ариљски малинари су најавили да ће радикализовати своје незадовољство тако што ће блокирати железничку станицу у Пожеги на прузи Београд-Бар све до испуњења услова, а вероватно ће донети и одлуку да се прекине са бербом малине чијим извозом се у Србију слије око 250 милиона евра.

Преполовљен род

Драган Миљковић одбацује као нетачне приче које се пласирају у Јабланичком округу о томе да је род велики, па је зато мала цена:
– У односу на прошлу годину род је преполовљен. У Ивањици је промрзла малина, што од мраза, што од снега, пре неки дан је био и град. И код нас је род слабији, али ми у односу на Србију имамо најмање штете.

З. Марајановић- Љ. Стојановић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!