Kинеској компанији Меи Та 11 милиона евра за запошљавање већ запослених радника
FOTO: Pixabay

Kинеској компанији Меи Та 11 милиона евра за запошљавање већ запослених радника

5
(2)

Влада Србије исплатиће још 11 милиона евра субвенција кинеској компанији Меи Та за запошљавање радника који већ раде за ту компанију, показују документи у које је Нова економија имала увид.

Наиме, уговором од 30. октобра ове године компанија Меи Та Еуропе Барич која производи аутоделове се обавезала да запосли „најмање 1.360 нових радника на неодређено време до краја 2021. године“.

Међутим, рок у ком Меи Та треба да запосли раднике рачуна се од датума кад је та фирма поднела пријаву Развојној агенцији Србије, а она је то учинила још 27. децембра 2017. године, како се види из Уговора.

Из напомена уз финансијске извештаје ове компаније, који су поднети Агенцији за привредне регистре, види се да је Меи Та на дан 31. децембар 2017. имала 644 запослена, а на крају 2018. године 2.175 запослених, односно 1.531 радника више.

Ово значи да је и без субвенције Меи Та испунила услов прописан новим уговором, односно да ће грађани Србије надокнадити тој фирми „трошак“ досадашњег запошљавања радника са додатних 11.253.124 евра.

Влада Србије одобрила је још 2015. године прву субвенцију од 21 милион евра компанији Меи Та на шест година, уз обавезу запошљавања минимум 770 радника.

Kако је писао Истиномер, у Оквирном споразуму о инвестирању из 2015. стоји да ће Меи Та „уложити напор“ да запосли додатних 600 радника, али то није прецизирано као уговорна обавеза.

Kомпанија је такође добила на поклон 14 хектара земљишта, бесплатну инфраструктуру, бесплатну воду и одношење смећа на три године, финансирање ученика на пракси и друге олакшице, а Србија се одрекла прихода на основу царина, пореза и такси, објавио је Истиномер.

Меи Та је у 2018. години имала пословни приход од 5,4 милијарде динара (46,3 милиона евра) а примила је 1,2 милијарде динара (10,8 милиона евра) у виду субвенција, донација, дотација и премија.

Међутим, предузеће је годину завршило са нето губитком од 3,1 милијарде динара (26,2 милиона евра), према подацима из финансијског извештаја за 2018.

Нова економија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СРБИ У ОСВИТ ЂУРЂЕВДАНА 7529 - Александар ШАРГИЋ, Радован KАЛАБИЋ, Игор ИВАНОВИЋ (видео)

СРБИ У ОСВИТ ЂУРЂЕВДАНА 7529 – Александар ШАРГИЋ, Радован KАЛАБИЋ, Игор ИВАНОВИЋ (видео)

5 (2) Где су Срби пред Ђурђевдан 7529. На округлом столу у организацији Радија Сербона …

АЛ СТЕ ГА ОПРАВИЛИ! Хаос на готово свим аутопутевима у Србији, у Прељини се чека три сата на наплатној рампи!

АЛ СТЕ ГА ОПРАВИЛИ! Хаос на готово свим аутопутевима у Србији, у Прељини се чека три сата на наплатној рампи!

4.2 (5) На ауто-путевима кроз Србију тренутно су велике гужве, показује последњи извештај Ауто-мото саваза …

Један коментар

  1. Pa normalno da ima gubitak, jer bi u suprotnom morali da plate porez,a navikli su da se isključivo njima plaća. E sada, šta je suština. Iz moje firme,koja ne dobija subvencije,u Mei Ta su prešla tri radnika za nešto veću platu (njima u džepu po 100 evra više), a budžet Srbije je u minusu poreze i doprinose koje je moja firma plaćala a Mei Ta ne plaća bar 200 evra plus još bar 200 subvencije. Razumem da subvencija važi za zapošljavanje nezaposlenih ljudi,ali da oni otimaju radnike koji već negde rade,to je besmisleno.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend