Друштво

Настављен генерални штрајк у крагујевачком Фијату, од понедељка најавили протестне шетње у кругу фабрике

Генерални штрајк радника крагујевачке компаније Фијат Крајслер аутомобили Србија д.о.о. ушао је у четврти дан. На скупу пред зградом управе ФЦА радници крагујевачког Фијата су одлучили да од понедељка, 3. јула, сви радници у штрајку, обе смене, долазе у погоне, настављајући законску обуставу рада.

“Одлука је донета због игнорисања пословодства на наше упорне захтеве да се наставе преговори о окончању генералног штрајка. Данас смо, на сунцу, два сата покушавали ову одлуку да уручимо пословодству, а они су рекли да пошаљемо поштом. Просто несхватљиво. Зато ће убудуће информисање радника, које је до сада било у подне, од понедељка прерасти у протест у покрету”, рекао је за Н1 председник Штрајкачког одбора Зоран Марковић.
Радници прве смене јутрос у 6 часова дошли су у погоне, али производње нема јер им пословодство није испунило захтеве, нити прихватило преговоре и поред упозорења Инспекције рада да се на тај начин крши Закон о штрајку.

Марковић је раније јутрос рекао да је “приметно олакшање код већине радника у штрајку, који су пре штрајка били под великим оптерећењем условима рада у халама, на 40 степени, и обавезом да раде много више операција, јер је много одсутних, а план производње од 85.000 возила је исти као када је радила трећа смена са 1.000 људи, који су лане напустили компанију”.

Да подсетимо, незадовољни одсуством укључивања у преговоре пословодства, радници су јуче једногласно променили главни захтев и сада траже основну плату од 50.000 динара.

Штрајкачки одбор је одлучио да понедељка колона сваког дана крене од капије „Шест топола“ у 13.15 и да се креће све до 14.30 часова. Претходно је било договорено да од понедељка обе смене дођу у погоне од 6 до 14 часова, не раде за машинама, а да после тог времена сви штрајкачи оду ван круга Фијата. Протест у покрету проћи ће ипак поред хале Пресераја, затим Каросерије, Лакирнице, Монтаже све до управне зграде ФЦА.

Штрајкачи прве смене ће остати у понедељак сат дуже у фабрици, до 15 сати, а радници друге смене ће доћи сат раније, у 13 часова, да би сви заједно кренулу у протест у покрету.

Ове одлуке су донете на вечерашњој ванредној седници Штрајкачког одбора крагујевачког Фијата, „јер се велики број колега

из друге смене јавио да има велики број приватних обавеза“. Председник Штрајкачког одбора је био надгласан.

Како незванично сазнаје Н1, прави разлог нису „велики број приватних обавеза радника друге смене“ већ притисци руководиоца по погонима на раднике, којима се претило да неће бити уписани да су дошли у поподневну радну смену.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!