Србија

Радна група за КиМ: СПЦ да изнесе свој став о потписивању правно обавезујућег споразума (видео)

Радна група за КиМ упутила писмо Патријарху српском г. Иринеју да се у овом драматичном тренутку за питање КиМ, Српска православна црква у Васкршњој посланици изјасни о правно обавезујућем споразуму са лажном државом Косово

Радна група за КиМ: Молба Његовој Светости

Његова Светост
Патријарх српски
Г. Г. Иринеј
Патријаршијски двор
Краља Петра Првог бр.5, Београд

Молба Његовој Светости

Ваша Светости,
Као што Вам је познато, ово 2018. лето Господње биће једно од кључних, ако не и кључно, за одређивање даљег унутрашњег и међународног политичко-правног статуса најсветије српске земље, Косова и Метохије.

Тренутна међународна позиција Републике Србије у одбрани територијалног интегритета и суверенитета државе није превише снажна, али је далеко боља него током агресије НАТО пакта 1999. године. Чак ни тад, по потписивању примирја које је и данас на снази у виду документа који је назван ”Кумановски споразум”, статус јужне српске покрајине Косово и Метохија као дела територије Републике Србије, није довођен у питање, што је потврђено и важећом Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Како су данашње позиције наших међународних савезника, пре свега Руске Федерације и Народне Републике Кине, знатно боље и са већим утицајем на међународне токове, не видимо ни један разлог да, без обзира на многе притиске првенствено земаља НАТО пакта, Република Србија пристане да се одрекне дела своје територије, нарочито јер се ради о духовном, националном, државотворном и културном изворишту српске цркве, државе и народа. Такође, територијална целовитост Републике Србије и АП Косово и Метохија као њен саставни део, потврђени су и преамбулом Устава Републике Србије, као и члановима 8. и 128. и због тога га не треба мењати, нити расписивати било какав референдум по питању Космета и мењања тих делова Устава.

С тим у вези, сматрамо да је јасна и недвосмислена порука народу, државницима и читавој домаћој и међународној јавности најзначајније духовне институције у Срба, Српске православне цркве, о недопустивости прекрајања граница и потписивању правно обавезујућег споразума о отуђењу целог или ма ког дела АП Косово и Метохија, историјско-заветна, пастирска, светосавска и светолазаревска дужност мајке Цркве.

Молећи се јединоме истинитоме Богу и Спаситељу нашем Исусу Христу и нашим заступницима пред Престолом Свевишњег, Светоме Сави, Светоме Симеону, Светоме Великомученику косовском Лазару и Сабору Срба светитеља, молимо и преклињемо Вашу Светост, а преко Вас и цео свештени и Свети Сабор Српске Православне Цркве да, користећи неприкосновени архипастирски ауторитет и светосавски престо, преко предстојеће Васкршње посланице и током редовног пролећног заседања Светог архијерејског сабора СПЦ изнесете светосавски и светолазаревски став о потреби да се никакав правно-обавезујући споразум између Београда и привремених косовских институција у Приштини не потписује.

Уверени да ће Ваша одлука бити потврда Ваше непоколебљивости у очувању Косовско-метохијског завета српског народа и српске Цркве, синовски целивамо архипастирску десницу у Христу одани,

Бошко Обрадовић, председник Српског покрета Двери и народни посланик
Проф. др Коста Чавошки, академик
Драган Тодоровић, бивши народни посланик (1992-2012), министар и потпредседник Владе Србије 1998-2000.
Проф. др Слободан Самарџић, бивши народни посланик (2008-2014) и бивши министар за Косово и Метохију у Влади Србије 2007-2008.
Славиша Ристић, народни посланик, бивши председник општине Зубин поток и представник покрета Срба са КиМ „Отаџбина“
Милан Стаматовић, председник општине Чајетина
Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије

У Београду, 28. марта 2018. л. Г.

Стање ствари

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!