Србија

Исланд контролише нижи ваздушни простор Kосова и Метохије

Приштина — Исланд је стекао право на контролу нижег ваздушног простора на територији Kосова, пише портал Екс-Ју авиејшен (Еxyуавиатион).

У име тзв. Kосова, оквирни споразум са Исландом је прошлог петка потписао командант мировне мисије НАТО на Kосову генерал Микеле Риси.

Склапање овог споразума важан је корак у процесу стварања неопходних услова за отварање нових рута у ваздушном простору Kосова на уређен начин, пише портал.

Споразум ће такође допринети нормализацији односа Београда и Приштине у оквиру дијалога који координише ЕУ, навео је KФОР у саопштењу.

У складу са Резолуцијом 1244 Већа безбедности УН и Војно-техничким споразумом из 1999, KФОР задржава контролу безбедности у нижем ваздушном простора Kосова, које је било затворено за комерцијални авио-саобраћај, са изузетком летова ка приштинском аеродрому и са приштинског аеродрома.

Нормализација у нижем ваздушном простору Kосова скратиће руте и донети уштеде и еколошке бенефите за цивилну и војну авијацију.

Виши ваздушни простор Kосова под контролом је мађарске, пише портал.

Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!