Европа

Бергамо отворио врата своје болнице, ходници препуни, лекари раде без предаха (видео)

Сваки нови удах, у болници Папе Јована XXIII у италијанском граду Бергаму у Ломбардији, се слави као мала победа у борби против коронавируса. Одељења болнице су препуна, ходници такође. Пацијенти јече, држећи се за прса, док се боре за ваздух уз помоћ респиратора. Лекари и медицинске сестре раде без предаха настојећи да помогну колико год могу.

Ситуација није хаотична, али када је сваки тренутак пресудан, тако делује, преносе новинари Скај Њуза утиске после посете Бергаму и закључују да овако изгледа свакодневица у епидемијом коронавируса најтеже погођеној болници у најтеже погођеној италијанској регији.

Нажалост, за сада у том рату болница Папа Јован XXIII губи.

У болници по речима Ване Тонинели, задужене за односе са јавношћу, више не постоји подела на чекаонице, ходнике и одељења, користи се сваки слободна простор.

Број заражених коронавирусом, на северу Италије, којима је болничко лечење неопходно, толико је велики да се болница с њим тешко носи. Страшно је што би се ситуација са севера врло лако могла пресликати на остатак земље.

Болничко особље ради до последњег атома снаге да се здравствено стање пацијената не би још више погоршало. Како пацијенти пристижу у болницу, одмах их укључују на апарате који ће пратити њихове виталне знаке, даје се инфузија и повезују се на респираторе. Они су најважнији. Без „вештачких плућа” им не би било спаса.

Чекаоница хитног пријема изгледа као јединица интезивне неге. Ту се лече пацијенти који су тек пристигли у болницу. Здравствено стање им је лоше, али у интезивној нези више нема места, у њој су они који су на рубу смрти, објашњавају новинари Скај Њуза.

С обзиром на ситуацију која тренутно влада на северу Италије, бити јако болестан сматра се повољном прогнозом. Нови пацијенти стално пристижу. Ситуација само што није измакла контроли.

Град Бергамо позвао је новинаре Скај Њуза да би видели и сниме како изгледа катастрофа без преседана са којом се суочавају.

– Бергамо жели да видите ове призоре и да се запитате да ли ваша влада ради довољно на сузбијању пандемије коронавируса. Више нема  оправдања нисмо знали. Италија можда није, али сада сви остали знају, порука је свету са севера Италије.

Лекари у болници тешко комуницирају са пацијентима. То је због респиратора око њихових глава. Они покушавају да изједначе притисак ваздуха у њиховим плућима. Слабији једва говоре, а какофонија коју ствара медицинска опрема отежава разумевање и то мало речи које успевају да изусте.

Оволику навалу у овако кратком року нико није очекивао.

„И нека се зна – ово није ништа налик грипу. Ово личи хроничној упали плића. Сваког дана умире стотине пацијената”, наглашава новинар Скај Њуза који је предводио извештавање из Бергама.

Директор на хитном пријему др Роберто Косентини каже да особље болнице никада није било у оваквој ситуацији и зато жели да упозори све државе света да се припреме јер ће ускоро и оне у својим болницама гледати овакве призоре.

„Ово је врло озбиљна упала плућа, па самим тим и велико оптерећење за здравствени систем. Сваког дана примимо 50 – 60 пацијената који нам дођу са упалом плућа, а већина њих је толико болесна да треба велика доза кисеоника. Зато смо морали да реорганизујемо болницу тако да имамо три нивоа неге”, каже Косентини.

Болници Папа Јован XXIII једна је од најнапреднијих у Европи, али је пред пандемијом коронавируса „пала на колена”

Већина особља болнице претходно је радила у Великој Британији, тако да их колеге свакодневно зову како би добили слику о томе колико је ситуација око коронавируса озбиљна.

„Припремају се за овај сценарио и јако су забринути”, додао је.

Сви лекари болнице са којима је новинар Скај Њуза разговарао рекли су да у борби против коронавируса треба следити пример Кине, али и Италије. Другим речима, треба обуставити све и одмах.

„То је једини начин да се успори ширење. Не причамо о побеђивању већ само о успоравању”, рекао је Грациоли и додао да никада није био под толиким стресом.

„Радим у интезивној нези и навикао сам на тешке ситуације и одлуке. Људи које лечимо у критичном су стању и ваша улога је пресудна јер би без интервенције вероватно умрли. Међутим, када сте у оваквој ситуацији, врло брзо учите да нисте довољни. Нас анестезиолога овде има стотину и дајемо све од себе, али то можда није довољно.”

Лабораторија такође ради пуном паром. Покушава се пронаћи начин да се вирус победи.  Победа је, међутим, још увек далеко.

Када број заражених коронавирусом скочи, он скочи до неба. Сви доступни ресурси – тестови, кревети, респиратори, итд. – одмах се искористе. Таква ситуација свакога може бацити на колена.

У болници Папа Јован XXIII ову ситуацију су назвали апокалипсом.

Бергамо, зато, остатку света поручује „Пробудите се”.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!