Европа

Већина у Новој Kаледонији гласала за останак у Француској, Макрон изразио захвалност

Не независности превладало је на данас одржаном референдуму у Новој Kаледонији, француском архипелагу у јужном Пацифику, са 53,26 одсто гласова, показују коначни резултати, уз излазност без преседана.

Број оних који су гласали против независности је међутим пао за више од три процентна поена у односу на сличан референдум одржан 4. новебра 2018. године.

Пре две године против независности је било 56,7 одсто гласова у односу на 43,3 за независност. Тај размак се сузио на данашњем референдуму, где је против независности било 53,26 одсто гласача, а за независност 46,74 одсто, према коначним резултатима.

Резултати такође показују и да је излазност била историјска, 85,64 одсто, већа за 4,5 процентна поена него на референдуму 2018. када је изашло 81 одсто гласача.

Француски председник Емануел Макрон је у изјави после објављивања коначних резултата и победе оних који су за останак у Француској изразио „дубоко осећање захвалности“.

„Гласачи су се изјаснили, они су већински потврдили своју жељу да Нова Kаледонија остане у Француској. Kао шеф државе ја примам тај знак поверења у Републику са дубоким осећањем захвалности. Такође примам те резултате са понизношћу“, рекао је француски председник у обраћању из Јелисејске палате.

Данас се гласало о будућности архипелага источно од Аустралије и његових 270.000 становника, укључујући и урођенике Kанаке, који су некада патили од строге политике сегрегације, и потомке европских колонизатора.

Референдумско питање је било „да ли желите да Нова Kаледонија стекне пуни суверенитет и постане независна?“, а право гласа имало је више од 180.000 људи.

Победа „не“ значи да је дозвољено организовање и трећег референдума до 2022. године. Ту опцију већ одбацију они који су за останак у Француској док су они који су за одвајање рекли да хоће да је спроведу.

На улицама Нумее и у народним квартовима где већински живе припадници Kанака, целог дана се веселило, кола трубила и махало се заставама.

На тој територији која се налази 18.000 километара од Париза и представља једну од последњих упоришта европског суверенитета у тој области, требало је некад више сати чекања да се стигне на ред за гласање.

Гласање се одвијало без маски и ограда зато што на том архипелагу нема Kовида-19 захваљујући драстичном смањењу међународних летова и обавезном карантину за сваког посетиоца.

Оба референдума су последњи кораци дугог процеса који је почео пре три деценије у циљу окончања насиља између присталица и противника независности од Француске.

Мировни споразум између супротстављених страна постигнут је 1988. године а деценију касније, Нумејским споразумом Нова Kаледонија добила је политичку моћ и широку аутономију и предвиђена су три референдума о статусу до 2022. године.

Данашњим гласањем Нова Kаледонија ће остати француска територија, самим тим и део Европске уније, са грађанима који задржавају француско држављанство.

Референдум је дуго планиран и усредсређен је на локална питања, али долази у тренутку када је наслеђе колонијализма под новом лупом на глобалном нивоу после протеста последњих месеци против расизма који су инспирисани покретом „Црни животи су важни“ у Сједињеним Државама.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!