Економија

Грило: Италија ће вратити лиру

Рим — Због економске кризе Италија можда напустити евро и вратити лиру, изјавио Бепе Грило чији је Покрет пет звездица постао главни добитник последњих избора.

У интервјуу које је дао немачком магазину Фокус Грило је рекао да мора отворе нови проговори у вези италијанског дуга од два билиона евра, који је други по величинини у евро зони после Грчког и у БДП-у Италије учествује са 127 одсто.

“Тренутно смо смрвљени, не евром, већ нашим дугом. Кад камате достигну ниво од 100 милијарди годишње, ми смо готови”, рекао је Грило. 

По његовој процени италијански политички систем има само шест месеци времена пре него што доживи колапс. Тада држава више неће бити у стању да плаћа пензије и плате јавном сектору. 

Ако се не промене услови које Италија има у вези дуга, Грило верује да је једина опција за његову замљу да напусти евро и да се врати својој националној валути – лири. 

“Ако услови за отплату дугова остану исти Италија ће напустити евро и вретити се лири”, категоричан је Грило.

Покрет пет звезда је привукао симпатије готово четвртине гласача и постао један од најзначајнихи политичких снаха у Италији.

 

РТ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!