Економија

Без премија нема млека

ПРАШИНА око афлатоксина у млеку таман се слегла, али ту није крај проблемима српске млекарске индустрије. Наиме, због неисплаћених субвенција, Централна асоцијација произвођача млека Војводине најавила је за уторак протесте испред Владе Србије.

Млекари ће тражити да се састану са премијером и потпредседником Владе, Ивицом Дачићем и Александром Вучићем, јер како кажу, ресорном министарству више не верују.

Према речима Сање Бугарски, председнице ове асоцијације, регреси и премије за последњи квартал прошле године млекари још нису добили, иако су им следовале још током јануара. Због неисплаћених субвенција, како кажу, производња трпи велике губитке.

– Већина произвођача је задужена, не само код банака, већ и код Министарства пољопривреде и има краткорочне и дугорочне кредите, које морају да отплаћују – каже Бугарски. – Без субвенција, немамо начина да враћамо средства, која смо позајмили, а била су нам потребна због производње.

Млекари додају и да држава годинама помаже уништавању сточарства, а овај сазив наставља тај започети посао. Према њиховим речима, исти сценарио у ком се подстицаји не исплаћују на време, дешава се већ четврту годину заредом.

ГОРИВО МИНИСТАРСТВО пољопривреде издало је саопштење у коме пише да до краја маја 2013. године, пољопривредници могу купити регресирано дизел гориво на малопродајним објектима овлашћеног дистрибутера – НИС АД. Важећа малопродајна цена горива, коју плаћа купац, регресира се у висини од 50 динара по литру горива.
У Министарству пољопривреде одговарају да су током марта ове године исплатили више од 900 милиона динара подстицаја пољопривредним произвођачима.

– Подељено је 284 милиона динара премија за млеко које је предато млекарама у последњем кварталу прошле године – кажу у Министарству. Субвенције ће у потпуности бити исплаћене током априла ове године. Исплата подстицаја у пољопривреди би била још ефикаснија да током прошлог месеца није дошло до принудне наплате нашој служби у износу од 180 милиона динара због неодговорне политике бившег министра Саше Драгина.

Фармери најављују и да закаснеле субвенције неће тражити само испред Владе, већ да су спремни да их потраже и са путева.

– У овом тренутку све зависи од Владе – објашњава Бугарски.

– Произвођачи су очајни, немају шта да изгубе, па никог не треба да зачуди и ако тракторима поново блокирају путеве.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!