Друштво

Стејт департмент: Дискриминација и корупција у Србији

ВАШИНГТОН – Стејт департмент је у суботу објавио годишњи извештај о људским правима у коме је, у делу који се односи на Србију, наведено да су најозбиљнији проблеми укључивали дискриминацију и друштвено насиље над мањинама, нарочито Ромима.

“Узнемиравање новинара и притисак на њих да спроводе аутоцензуру такође представља велики разлог за забринутост, баш као и корупција у здравству, образовању и више грана власти, укључујући полицију и неефикасни правосудни систем чија су последица дуготрајна суђења и дуги периоди притварања пре суђења”, сматра Стејт департмент.

Остали проблеми које је Стејт департмент уочио у Србији током протекле године били су, како се наводи, физичко малтретирање затвореника које је чинила полиција, узнемиравање активиста за људска права, лезбејки, хомосексуалаца, бисексуалаца и транссексуалаца, како њихових организација тако и појединаца, као и група и појединаца који критикују владу.

НЕКАЖЊЕНЕ ЗЛОУПОТРЕБЕ
“Влада је у принципу предузимала кораке у циљу извођења пред суд званичника, како у политици тако и у влади, када су обелодањене злоупотребе. Али упркос томе, многи посматрачи верују да су бројни случајеви корупције, полицијског злостављања и других злоупотреба остали непријављени и некажњени”, закључује се у извештају.

У проблеме у нашој земљи су убројани и недостатак трајних решења за велики број расељених, породично насиље над женама и децом и трговину људима, објављено је на сајту Стејт департмента.

Када је у питању стање људских права на Косову, Стејт дипартмент је констатовао да су у 2012. један од највећих проблема представљале барикаде.

„Највећи проблеми у вези људских права током године биле су барикаде постављене на северу Косова од стране тврдокорних Срба, због чега су ограничена основна права, укључујући слободу кретања и промет робе. Том приликом најтврдокорнији (Срби) су употребили и силу, као и акције застрашивања над домаћим неистомишљеницима, као и међународним безбедносним снагама током године”, констатује се у извештају.

У извештају се подсећа да је Рамуш Харадинај 29.новембра ослобођен оптужби од стране Хашког суда и да је косовска влада сарађивала са специјалним истражним тимом Еулекса у вези оптужби за трговину органима и злочине почињене између јула 1999. и средине 2000, оптужбе које су наведене у извештају Савета Европе из 2010.године.

Када су у питању нестале особе, констаовано је да није било информација о политички мотивисаним нестанцима, и истовремено се указује да, према Црвеном крсту, крајем године је 1.766 особа, које су нестале током конфликта 1998-1999 и даље су на листи несталих.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!