Србија

Коштунићи, етно-село међу шљивама и малинама (видео)

Етно-село Коштунићи одолева времену и на прави начин представљају сеоски туризам Србије. Ту је, међу јабукама, шљивама и малинама никао и нови еко-етно комплекс. Да би цео простор, а са њим и село, остали незагађени побринули су се и природа и људи.

На јужним падинама Сувобора, надомак Рајца, Равне горе, Рудника и Маљена – сместили су се Коштунићи. У селу велике еколошке вредности, јабуке, шљиве и малине су изванредног укуса, а посебног квалитета су шумски плодови и лековито биље.

Коштунићи данас одолевају времену и на прави начин представљају сеоски туризам Србије.

Да би цео простор, а са њим и село, остали незагађени побринули су се и природа и људи.

Природа богатством – потоцима, пропланцима и пашњацима, а човек чувајући затечено и стварањем нових садржаја у очуваном окружењу.

Ту је никао и нови еко-етно комплекс. На падинама су, по замисли Јована Чековића, изграђени вајати, ресторани, конаци.

“Сада имамо још седам чардака, ускоро ћемо имати десет каца, десет двокреветних соба у кацама што ће бити атракција за туристе, имаћемо и затворен базен са спа-центром, хипебаричном комором”, рекла је Снежана Трифуновић.

Овде се може појести купус из земљаног лонца, кајмак, проја, домаћи уштипци, попара, пите са сувим шљивама…

У подножју еко-села, вијугаво корито реке Чемернице и њена брза вода, преградном браном, претворени су у језеро. То је постало стециште гостију из Милановца, Чачка, Љига, Ваљева.

Током идуће године на овим падинама биће изграђено и међународно насеље.

Да би и локално становништво учествовало у овом пројекту изграђена је и фабрика биохране. У њој се примењује савремена технологија а сировине потичу из овог краја. Погони су изграђени по светским стандардима и у њима се производи природна ракија, јабуково сирће.

Ту су и сушара за лековито биље и хладњача за чување плодова малине, купине, шљиве, јагодичастог воћа.

 

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!