Друштво

ХИТНО! Рудари рудника Зајаче ескалирају протесте, полиција прети хапшењима

Штрајк радника РТ “Зајача”, започет пре готово месец дана, настављен 6. фебруара окупљањем пред дирекцијом фирме а онда и одласком прошлог петка у Београд пред Владу Србије, радикализован је у суботу блокадом зајачког пута у близини фабрике. Пошто нису решили ни део својих проблема, рудари и топионичари, подржани мештанима Зајаче, наставили су да своја права траже протестујући у центру села

После седмодневног протестног окупљања испред управне зграде у Лозници, радници РТ “Зајача” организовано су прошлог петка са три аутобуса отпутовали у Београд, где су пред Владом Србије желели да изразе незадовољство због неизмирених плата, неоверених књижица и неуплаћених доприноса. Тамо их је примио Драган Ђоковић, саветник првог потпредседника Владе Александра Вучића, који се чуо и са Мирославаом Богићевићем, власником концерна “Фармаком МБ”, у чијем власништву су зајачки рудници и топионица.

– Мислили смо да ће се Влада укључити у решавање наших проблема, али и то се изјаловило. Примио нас је Драган Ђоковић, који се чуо са Богићевићем који му је обећао да ће нас примити у Шапцу, по повратку из Београда. Међутим, на савском мосту зауставила нас је полиција и тада нам је речено да без заустављања наставимо до Прњавора. Ту нас је преузела лозничка полиција и под ротацијом, као да смо криминалци, спровела до Зајаче – каже Драган Пантић, представник штрајкача.

Јачи од државе?

Он је потврдио да су незадовољни радници одлучили да наставе протестна окупљања пред дирекцијом предузећа од уторка 18. фебруара, али да је група радника, подржана мештанима, већ у суботу (15. фебруара) блокирала контејнерима пут у близини топионице.

– Па зар је Богићевић јачи од полиције и државе? Зар да нас под ротационим светлом спроводе до куће? Докле све ово може да иде – питања су која су постављали Зајачани.

Према речима Слободана Живановића, председника Савета месне заједнице, на збору грађана једногласно је одлучено да се подрже радници тако што ће блокада пута бити настављена и наредних дана.

– Народ се спонтано окупио а пролаз смо затворили само за возила која имају везе са производњом у топионици. Сви други слободно могу да пролазе. Жао нам је што на овај начин морамо да решавамо проблеме наших људи који месецима нису примили зараде. Блокираћемо пут све док се њихови захтеви не испуне. Остајемо крај барикада 24 сата, на смену, јер то су наши људи, рођаци, синови и очеви. Месецима живе као социјални случајеви. Време је да се прекине агонија и да им се исплате заостале плате, овере књижице и уплате доприноси – каже Живановић.

Састанак одложен

Према речима незадовољних радника, посебно их је револтирало то што су некима од њих, у петак увече, по повратку из Београда, нуђене коверте са по 25 хиљада динара да се врате на посао. Неки су то прихватили, а други одбили и наставили протест. Три дана пут је био блокиран контејнерима, а онда је за уторак најављен долазак Богићевића у Лозницу на састанак са радницима. Требало је да дођу и представници фабрике акумулатора из Сомбора, која без метала из Зајаче не може да производи, међутим, до састанка није дошло нити је ико штрајкаче обавестио о разлогу одлагања. Уместо разговора, истог дана око 15 сати у Зајачу је стигла полиција у намери да убеди раднике и мештане да уклоне контејнере с пута и обезбеде несметани саобраћај.

– Закон не дозвољава овакву блокаду пута а сваки скуп грађана неопходно је на време пријавити. Ми разумемо проблеме радника, али наше је да обавимо свој посао – објаснила је полиција.

Упорни да истрају у својој намери, мештени и штрајкачи одлучили су да и даље остану крај барикаде, па је око 21 сат пристигла и полицијска марица. Убрзо затим појавио се и један шлепер, али су мештани спречили да стигне до капије топионице.

С. Пајић

Новинарница

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!