Економија

СЕЧА! Црвена коверта ЕПС иде на 300.000 адреса

СВАКИ десети потрошач струје у Србији је на списку дужника! „Црвене коверте“, које прете искључењем због дуга преко 10.000 динара, стигле су на адресе 140.000 домова и фирми у земљи, а још толико добило је опомену за неплаћени рачун од 5.000 до 10.000 динара. Ова цифра ускоро би могла да се увећа неколико пута јер у дистрибуцијама кажу да више од пола потрошача који су лане склопили уговоре о репрограму за стари дуг – не плаћа рате!

Уз бројне усијане опомене, информације и обавештења које „ЕПС снабдевање“ и дистрибуције шаљу грађанима, како би их приморали да плате потрошене киловате, ускоро ће бити додати још један апел за наплату. Који, наравно, прети – тужбом.

– У прошлој години око 13.000 потрошача потписало је уговор о репрограму дуга, а услов да то уради имало је скоро дупло више корисника – каже директор „Електрошумадије“ Небојша Обрадовић. – Ипак, око 60 одсто од 600 домаћинстава и 100 предузећа који су у априлу прошле године потписали уговор о репрограму дуга не отплаћује рате, док око 20 одсто од око 13.000 корисника не измирује обавезе по основу уговора о репрограму потписаног крајем прошле године.

Обрадовић упозорава да ће ови корисници у наредном периоду добити опомене. Уколико то не уроди плодом, уговори ће бити раскинути, а неодговорни потрошачи тужени.

Међу онима који су потписали репрограм а оглушују се о плаћање су и градови, јавна предузећа, велики индустријски погони, школе, болнице, вртићи… Статистика показује да први пут после дужег времена грађани дугују више него предузећа, чак и када се упореде укупни износи неплаћених комуналија. Тако у Војводини од 30.000 неплатиша, чак 26.314 су домаћинства, а свега 5.992 фирме нису платиле утрошене киловате.

Ипак, бројке могу да заварају. Наиме, ствар је у томе да је већина привредних субјеката који имају мерења на 10 киловолти или више од 50 запослених, сада има посебне уговоре са „ЕПС снабдевањем“, а није на евиденцији дистрибуција.

РАЧУНИ СА 23 СТАВКЕ

РАЧУН за струју, који ће потрошачи добити наредних дана има 23 ставке, што је највише у односу на рачуне који добијају потрошачи у Хрватској, Црној Гори и Босни и Херцеговини. Најмање ставки на рачуну за струју има „Електропривреда Црне Горе“ осам, док у Босни имају 13, а „Електра Загреб“ 15 ставки, кажу у Асоцијацији потрошача Србије.

Према мишљењу Европске комисије, рачуни за гас и струју треба да буду јасни и да садрже корисне информације. Они треба да пружају јасне и недвосмислене информације о утрошку енергије и како је тај износ израчунат. Европска пракса је да на рачуну стоје и подаци на право промене добављача, које ће ускоро и српски потрошачи имати као могућност.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!