Азија

Кина и Малезија желе да подигну ниво трговинске размене на 160 милијарди долара

У Пекингу је у току Кинеско-малезијски економски самит, на којем учествују кинески премијер Ли Кећијанг и његов малезијски колега Наџиб Разак.

Већ првог дана, у суботу, две стране потписале су заједничко саопштење поводом 40. годишњице успостављања дипломатских односа, уз договор да обим трговинске размене подигну на 160 милијарди долара.

Обраћање кинеским домаћинима, малезијски премијер почео је суптилном игром речи у имену кинеског вицепремијера Ванг Јанга, што на малезијском језику значи „љубав” (Јанг) и „новац” (Ванг).

Његов кинески домаћин, премијер Ли Кећијанг, истакао је да су кинеско-малезијски односи за четрдесет година израсли у стабло које ће у будућности процветати и донети плодове.

Церемонија потписивања споразума одржана је у Западном холу Велике дворане народа у Пекингу , на истом месту где је отац Наџиба Разака, некадашњи премијер Малезије Адбул Разак, успоставио дипломатске односе са Кином 1974. године.

 

КРИ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!