Хелм

Ексклузивно: Вучић преко Дачића и социјалиста доводи СДС на власт у Републици Српској и БиХ

Како Фронтал незванично сазнаје, предсједник владе Србије Александар Вучић прије неколико дана састао се са предсједницима СДС-а и ПДП-а Младеном Босићем и Младеном Иванићем гдје им је пренио да ће посредством Ивице Дачића утицати да Социјалистичка партија Републике Српске заједно са странкама из Савеза за промјене формира нову скупштинску већину и оформи власт у Републици Српској.

План је да нову владу Републике Српске чине СДС, ПДП, НДП, СП и три посланика са листе ДНС-а испред странке Напредна Српске и СРС. У таквом развоју догађаја сам Вучић би одлучио да ли би у скупштинску већину ушли и ДНС и коалиција „Домовина“, или макар СДА из те коалиције. Такође, овим блоком би био значајно смањен уцјењивачки капацитет ДНС-а и Марка Павића, односно формирали би се снажни аргументи да Савез за промјене и на нивоу БиХ са СДА формира Савјет министара, а чиме би СНСД и Милорад Додик били скрајнути из свих централних извршних власти у земљи.

Милорад Додик је сазнао и за поменути састанак и за овај план те чини све да из посланичког клуба СДС-а `откине` неколико посланика и преведе их на СНСД-ову страну. Исто тако, он је интензивирао и своје контакте према Томиславу Николићу, предсједнику Србије, преко којих настоји да неутрализује фактор `Вучић`. С друге стране, Додик полако али примјетно мјења и своју реторику према БиХ и Бакиру Изетбеговићу: БиХ за Додика више и није толико спорна и спреман је да ради на њеној стабилности, док сам Изетбеговић више није онако црн као што је то био прије три или четири мјесеца. Додик је такође спреман да СДА понуди мјесто у извршној власти у Републици Српској.

Било како било, очигледно је да данас практично сви преговарају са свима, да су закопане многе ратне сјекире и да је власт довољно снажан мотив свим странкама да пређу преко свега што су једне о другима говориле у кампањи и прије ње. Исто тако, чињеница је да ће неизвјесност око формирања нове владе у Српској трајати до самог бирања нове владе у Народној скупштини РС, а велико је питање и да ли ће први мандатар за састав нове владе уопште скупити скупштинску већину за свој избор.

Редакција Фронтала

Фронтал.ба

�оментара

  1. Намирисо је Додик издајника Вучића одавно, а неспособњаци из СДС воле власт више но рођену мајку и Републику Српску, па су и Караџићу окренули леђа, спремни на издају РС.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!