Србија

ЕУ и Косово: од насиља ка притиску

05.09.2012. –

ЕУ поново је убедљиво предложила Србији да призна независност Косова. ”Нормализација” односа са Приштином и даље остаје обавезан услов за ступање у ЕУ.

Да наведемо изјаву шефа Европског парламента Мартина Шулца, који је рекао да је то крајње деликатно питање не само за Србију и Косово, већ и за саму ЕУ, и да га треба решавати максимално опрезно. О томе шта значи таква опрезност говори председник Српског националног савета северног Косова Милан Ивановић.

– Ове изјаве показају намеру представника земаља-чланица ЕУ да створе независну државу путем притисака. Досада је она стварана путем насиља албанских параинституција, притисака и дискриминација. У сваком случају, после многогодишњег периода насиља од албанских паравојски и параполиција, екстремиста и терориста, после низа злочина над Србима, после узурпације имовине Срба, после напада на српске цркве, српска гробља, после уопште једног систематског и организованог насиља над Србима, а такође систематске институционалне тираније Срба преко албанских институција, и помоћи коју њима пружају њихови ментори, као што Брисел и Вашингтон, свакако су сада на делу и јаки политички притисци и условљавања Србије на разне начине од стране Брисела и Вашингтона. Значи да земље ЕУ једноставно не желе да раде у оквиру Резолуције 1244, не желе да уважавају ни међународно право, ни одлуке Савета Безбедности, ни наш Устав, ни сувереност и територијални интегритет наше земље, чланице УН, већ желе да нам отму део наше територије. Из више разлога. Свакако да је комадање једне суверене државе недопустиво, и ми то нећемо прихватити никада. Срби то не могу прихватити. Једноставно прихватање независности Косова значило би егзодус и етничко чишћење преосталих Срба са простора Косова и Метохије. А то је у потпуној супротности са основним ставовима из Резолуције 1244. Мислим да и наша власт неће признати независно Косово, нити неће прихватити независно Косово у крајњем. Мислим да ниједна власт не може дати 15 процената своје територије. И то је територија која значи наш идентитет, нашу суштину, која је, између осталог, у економском смислу најперспективнији и најбогатији део државе Србије.

Ако пратимо изјаву председника Србије Томислава Николића, онда акуална власт заиста ни под каквим условима не планира да призна независност Косова. Нова влада Србије расположена је и да промени политику Бориса Тадића, чији су споразуми са Приштином у Бриселу оставили много питања. Одмах после предизборне кампање Николић је обећао да ће ова питања расправити. Али како тада да се оцењује изјава премијера Србије Ивице Дачића о томе да је Србија спремна да сарађује са ЕУ по свим кључним питањима? Ево шта каже Милан Ивановић.

– Мислим да та изјава премијера не говори о томе да ми сарађујемо у сецесији и продавању наше територије. Једноставно кључни интерес Србије сигурно није да изгуби један део своје територије, да се наставило етничко чишћење Срба са простора јужне српске покрајине. Постоје неки други кључни интереси. Мислим да то неће бити континуитет раније политике Бориса Тадића, који нас је низом споразума довео у веома тежак положај са уступцима и Приштини, и Бриселу, и Вашингтону, који угрожавају наше егзистенционалне интересе, који угрожавају наша основна људска права. И ја се надам једном јединству у спровођењу политике, плана и стратегије за Косово и Метохију и да ћемо то урадити заједно. Свакако да се оно што угрожава наш витални интерес, наш Устав, неће и не може применити. Ја ипак очекујем да ћемо се ми више окретати према нашим правим пријатељима на Истоку, и Русији, и свим осталим државама, које нису признале независно Косово, које признају међународно право, и да ће се једноставно направити један баланс да ћемо се одупрети покушају да нам се наметну ставови земаља који нису у складу са нашим интересима.

Пред нашим микрофоном био је председник Српског националног савета Косова и Метохије Милан Ивановић.

Григориј Соколов,

 

Извор: Голос России

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!