САД спремају рат с Русијом на европском континенту уз употребу тактичког нуклеарног оружја?

САД спремају рат с Русијом на европском континенту уз употребу тактичког нуклеарног оружја?

Америка утврђује бивши Варшавски пакт. НАТО планира депоније оружја и стационирање трупа према Москви. Руски војни стручњак пише да америчко јачање потенцијала тактичког нуклеарног оружја у Европи није друго већ “предзнак почете припреме САД за рат с Русијом”

Шеф САД Барак Обама допутовао је у уторак ујутро у Пољску, где је у уторак после подне сео за сто, за којим су га очекивали савезници Америке у источној Европи – шефови Бугарске, Румуније, Чешке, Словачке, Естоније, Латвије, Литваније, Мађарске, Хрватске и земље домаћина Пољске.

Осим Варшаве, Обамина европска рута има још две станице, Белгију где ће Американац срести лидере Групе 7 и Француску, у којој ће се 6. маја церемонијално обележити јубилеј англо-америчког искрцавања у Нормандији. Њиме је у Другом светском рату почело ослобађање Европе од Хитлерове окупације – уз круцијалну сарадњу са Совјетским Савезом, који је уз милионске жртве војске и грађана стигао под Берлин са истока. У Француску ће поводом тога допутовати и државни шеф Русије Владимир Путин, мада у околностима непрепознатљиво контрастним у односу на савезништво из 1944. Провокативно је, разуме се, нагађати, хоће ли двојица у чијим су рукама полуге највеће безбедносне кризе у Европи после Хладног рата, Путин и Обама, искористити церемонију и међусобно разговарати – међутим, Москва ћути док је Бела кућа загонетна. Формално, рекла је Бела кућа, разговора Обаме и Путина очи у очи неће бити. Међутим, може га бити “неформално”, и таква могућност “није искључена”, пренеле су агенције.

Планирана дестабилизација Европе

Шта год да се догоди, буде ли тог сусрета очи у очи или не, искушење које Европи предстоји у будућности не може се избећи – с обзиром да је Украјина окидач дестабилизације, дословно с том сврхом и  конструисан у Америци. Пучем у Украјини, креира се дестабилизација у Европи. Онда се, поводом дестабилизације Европе на терен враћају САД – да савезнике на Старом континенту ангажују, организују и наоружају “за одбрану од Русије”. Није код свих НАТО савезника узаврела страст у односу на опасан амерички подухват. Није за то европски Запад. Али јесте у различитом степену Исток, чији се терен спрема да буде платформа за све интензивније америчко безбедносно искушавање Русије у будућности.

Обамин протокол у уторак симболизовао је ове нове европске околности. Шеф Америке допутовао је у прво Пољску, да се уочи да је Пољска амерички нови регионални савезник. Главни у источној Европи. Пољска, неповерљива према Немачкој а с разлогом застрашена и Русијом ( што све произилази из њеног историјског памћења ), радо прихвата идеју да се те две силе Европе раздвоје војно-политичким бедемом, који ће она градити и одржавати уз помоћ Америке.

У Варшави, председника САД дочекали су председник Пољске Бронислав Коморовски и премијер те земље, Доналд Туск. Али, Обама се није упутио прво у дворац где је очекиван него прво у базу, из које од недавно полећу у редовне патроле над Пољском амерички Ф16, одаслати да у име НАТО пакта пробуде и ојачају самопоуздање у хладноратовској конфронтацији с Русијом “после Украјине”. Реч је о симболима, одабраним да укажу на суштину догађаја и нови редослед у европским приоритетима Вашингтона.

Европски ров за НАТО

У време састанка Обаме и савезника источне Европе у Варшави, у Бриселу су се министри војни НАТО пакта састали да утврде припреме алијансе за већу бојну готовост на континенту. Септембра, на самиту НАТО у Велсу, то што се утврди у Бриселу усвојиће се као извршно. Суштински, ствари које се износе штампи своде се на “јачање одбране у источној Европи” и парирање “борбеној тактици Русије, коришћеној у Украјини”. 

Пољска је најгласнија у позивима НАТО пакту ( читај Америци ) да перманентно стационира трупе у Европи. Москва тврди  да би се тиме прекршио споразум НАТО и Русије потписан 1997. – међутим, главно-командујући пакта, амерички ваздухопловни генерал Филип Бридлав, обећава да ће НАТО размотрити “предлог Пољске”. Или, пре ће бити Америке, сугерисан посредством Пољске због Европе на западу. Њене кључне чланице мање се боје Руса а више амерички диктираних трошкова евро-милитаризације.

Чему тактичке нуклеарне бомбе

Амбасадор Русије при НАТО пакту Александар Грушко оптужио је у понедељак савез Запада да директно охрабрује Кијев, у његовом обрачуну власти са становништвом на истоку Украјине, свим техничким средствима укључујући најубитачнија. Такође, приговорио је западним војним активностима близу руске границе. Приговори су, међутим, наишли на глуве уши. У међувремену, америчка мобилизација у Европи будно се прати у Русији, без илузија да је реч о краткорочном поремећају у односима који ће се брзо и лако превазићи.

Међу освртима на ново стање ствари, пажњу је недавно привукао чланак доктора војних наука Константина Сивкова, иначе председника Академије за геополитичке проблеме у Москви. Наслов чланка је “Запад се спрема за рат с Русијом”, а један од аргумената аутора у доказивању тезе је појединост да се у Европу довлачи америчко тактичко нуклеарно оружје.  Наводно, одлука о томе већ је донета. Реч је опскрби борбених авиона Ф16 и Торнадо уређајима за избацивање нуклеарних бомби Б 61-12.

“Што је веома карактеристично, предвиђа се да се њима снабдеју авиони држава које се данас сматрају ненуклеарним, Белгије, Данске, Турске, Немачке и Италије” и да све то буде у строју до 2018, пише Сивков. “Савршено је јасно да се ти радови не предузимају тек тако. Ако се авионима придодаје техничка могућност примене нуклеарног оружја, значи већ постоје планови да се то учини. А политичке изјаве о немогућности предаје ( нуклеарног оружја ) ненуклеарним силама, једноставно су информативна маска. Када наступи тренутак потребе, изјаве и уверавања лако се одбацују.” Сасвим је могућно да је то “предзнак новог заокрета у америчкој политици”, каже аутор.

Рат Европи, Америка је далеко

 “Неуспех ‘периферне стратегије’ – наступа линијом дуге, захватајући Евроазију с југа, може у условима недостатка времена западну елиту подстаћи ка радикалнијем дејству – директном нападу на Русију, као најопаснији и усто системски беочуг у блоку незападних цивилизација, БРИКС. У том контексту, увећавање потенцијала тактичког нуклеарног оружја у Европи сасвим је разумљиво: досезање премоћи у том оружју над Русијом. Успеју ли САД то да изведу, тада је агресија на Русију свом снагом НАТО пакта могућна. Ослабљена руска армија не може такав удар да издржи. Прелазак Русије на сопствену примену тактичког нуклеарног оружја биће отежан опасношћу узвратног ( нуклеарног ) удара. Осим тога, у случају примене, театар нуклеарног рата ће бити Европа, а не САД. Вероватно, америчко вођство рачуна да се Русија, ратујући против НАТО у европском театру, неће решити на примену стратешких нуклеарних снага против САД, пазећи се узвратног удара (… ) У сваком случају, одлука о радикалном јачању потенцијала тактичког нуклеарног оружја у Европи – јесте предзнак почете припреме САД за рат с Русијом”, каже уз остало Константин Сивков ( http://vpk-news.ru/news/19567)

Петар Поповић

Балкан Магазин

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Јури Долгоруки Бореј класа

Све руске нуклеарне подморнице истовремено испловиле из база и кренуле у непознатом правцу

Руске нуклеарне подморнице са седиштем у Виључинску хитно су послате на море, извештавају руски медији. …

Све је слагао: Вучић обмануо јавност око споразума о руском гасу, ово је истина!

Све је слагао: Вучић обмануо јавност око споразума о руском гасу, ово је истина!

Шта се заиста догодило на састанку Александра Вучића и Владимира Путина? Не само да је …

17 Коментара

 1. oni se spremaju zadnjih 50 god,nemaju oni muda za to…

 2. Di će oni protiv Rusa?Rusi su bar deset puta moćniji nego oni.

 3. tehnoloski se amerikancite 100g.pred rusite

 4. То није тачно! Америка не жели директан ратни сукоб са Русијом.
  Кажу да Америка хоће да Европа ратује са Русијом?! Не, мислим да и то није баш тачно!
  У ствари, постоји један заговор на вишем нивоу – уништити Словене! А нема бољи начин да се то уради него преварите их ( са чланством у НАТО, Европском Унијом и тако даље), па нек се сами униште! Значи, масонско-цијонистички владари света хоће рат између словенске земље до њиховог коначног истребљења!!!
  Заправо, сва ова времена ми радимо тачно то – ништимо се сами.. 🙁

 5. Sve to Rusija zna i ako ceka da SAD udare prvi onda im j kraj a ako udare prvi dok SAD nije stiga da razmesti nuklearke svima i da da onda moze ocekivati brzu pobedu. U svakom slucaju SAD ide u rat i ima nameru da gurne SRBE i cnogorce u prve linije da izginemo. neka se rat vodi na tlu evrope i evropa neka palti a sve daleko od SAD koja je sve zakuvala. E prvo treba nju poterati pa onda ostale. Kada se njima odsece glava ostli ce da cute

 6. makedonci ce da ginu na ruskim granicama…

 7. U tom slucaju Ruske nuklearne podmornice sravnice Ameriku sa zemljom a i zapadnu Evropu. Britanija nece postojati na karti a i sve zemlje gde je masonsko leglo.

 8. JA SA POVRSNIM ZNANJEM O RATOVANJU KOLIKO SE MOZE ODNOSNO MOGLO NAUCITI ZA PRVU GOD PODOFICIRSKE SKOLE VEZE NA BANJICI TVRDIM DA BIH SA TEHNIKOM KOJU IMA RUSIJA ZGAZIO AMERE SVUDA GDE IH IMA I ZABRANIO BIH IM NAPUSTANJE GRANICA USA NAJDALJE DO GRANICA TERITORIJALNIH VODA ! A ZA ADMINISTRATORA BIH IM NAKON DVA MESECA ODREDIO KUBU VENECUELU I MEKSIKO ! MATER IM USLJIVU JEBEM ! STA BI IM TEK STRATEZI RATOVANJA URADILI RECIMO KAO G MLADIC PERISIC (DA NIJE IZDAJNIK) ,KAPETAN DRAGAN I MNOGI OSTALI ZNANI I NEZNANI A DA NE PRICAM O RUSIMA SAMO ONIMA STO SU SREDILI SITUACIJU U GRUZIJI ZA PAR DANA ! GOSPODINE PUTINE DAJTE VEC JEDNOM KAO I HRUSCOV (NAJMANJE) LUPITE SAKOM PO STOLU ILI CIPELOM I POKAZITE TOM CRNOM MAJMUNU KO JE I STA JE I DA NE PREDSTAVLJA ZA VAS NI ONO CRNO POD NOKTOM ! DO NEDAVNO SAM BIO U ITALIJI I SLUSAO DA ITALIJANI VERUJU DA SAMO RUSIJA MOZE DA POKAZE AMERICKIM ZLIKOVCIMA KO SU I STA SU I DA SPASE ITALIJANSKU MLADOST KOJA IZUMIRE ZARAZENA NUKLEARNIM ZRACENJEM NA PROSTORIMA KOJE SU AMERICKI ZLIKOVCI ZARAZILI BACAJUCI BOMBE SA OSIROMASENIM URANIJUMOM ! A SVE ONE BOMBE IZ MORA BIH IM JA POSLAO U NJUJORSKU LUKU JEBO IM PAS MATER ZLIKOVACKU !1

  • Брат Србин

   Брате Радомире, у праву си да ћемо у случају рата да их разбијемо. Само, било би добро кад би се направиле бомбе које би само зликовце убијале, а обичан народ поштеделе. Нису добри светски ратови, оба претходна су била у режији јудеомасона.

 9. mozda ce i napasti plakace rusi a i mi sa njima a i za njima AL PLAKACE I ONI samim tim napadom potpisuju smrtnu presudu citavoj planeti iz ove igre nemogi izaci kao pobjednici to vrlo dobro znaju.Ali ja vjerujem da nece igrati na tu kartu puno lakse ce doci do cilja sto je ovaj gospodin rekao bracu na bracu i to je to

 10. Obamu je u Varsavi docekao stab 1. udarnog korpusa na Rusiju, ajmo Poljaci vode,mora tako katolici zanjima sve Slaveni ili ti bivs i veliki “junaci” Hrvatii.
  Isti scenario kao u S. Africi zaratili brat na brata musliman protiv muslimana.
  E sad neka mi neko kaze da taj rat ne vode judeo hriscani protiv islama i prvoslavaca.
  Kada to zvrse,ako ne polome zube na Rusiji, odose na istok Kina i Indija.
  O Boze kada ce vise ti ratovi prestati?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *