fbpx

96 одсто грађана верује да је полиција корумпирана

0
(0)

Најновије истраживање Београдског центра за безбедносну политику показује да 96 одсто грађана Србије верује да је полицја корумпирана.

Грађани Србије, од свих у региону, имају најмање поверења у полицију. То показује истраживање Београдског центра за безбедносну политику, у ком кажу да су спорења око новог закона, транспарентност и политизација проблеми који су највише нарушили интегритет полиције.

Већина грађана Србије полицајце, које свакодневно срећу на улици, описују као дрске, безобразне и необразоване, наводи Београдски центра за безбедносну политику.

– Поред Србије, овим истраживањем је била захваћена БиХ, Црна Гора, Косово и испоставило се да је у све четири заједнице поверење грађана ниже него што је иначе просек у развијеним земљама, где је просек од 60 до 90 одсто, с тим што је у Србији најниже – 52 одсто, каже Бојан Елек из Београдског центра за безбедносну политику.

Само четири одсто испитаних грађана сматра да полиција није корумпирана, док је 82 одсто грађана уверено да политичке партије утичу на рад полиције.

За овако лоше резултате истраживачи сматрају да су одговорни политичари. Пре 17 месеци премијер је објавио смену пет полицијских генерала и од тада је фотеља начелника Управе криминалистичке полиције – празна.

– Полиција у саопштењима и изјавама министра каже се да су разлози зато што још немају одговарајућег кандидата, међутим просто је немогуће да за годину и нешто не може да се нађе одговарајући полицајац који ће да води Управу криминалистичке полиције, онда је ту посреди нешто сасвим друго… Изгледа да постоји политички разлог зашто су они смењени, каже Саша Ђорђевић из Београдског центра за безбедносну политику.

Доста полемике изазива и нацрт новог закона о полицији. Полицијски синдикати сматрају да док овлашћења министра расту, полицајци су све незаштићенији.

– Законом о полицији предвиђа се да припадници специјалних јединица не могу бити чланови синдиката, поставља се питање ко ће бринути о њиховим правима, колико је мени познато синдикат је ту да брине о запосленима у било којој организационој јединици, каже Дејан Ристановић из Синдиката српске полиције.

Ситуација за МУП није повољна ни када су у питању финансије.

Иако из буџета добијају пола милијарде евра, 90 одсто тих средстава одлази на плате и редовно одржавање. Новца нема довољно за развој, већ се само одржава постојеће стање.

На податке Београдског центра за безбедносну политику реаговао је саопштењем саветник министра полиције Амадео Воткинс. Он сматра да је Београдски центар за безбедносну политику у још једном тенденциозном обраћању јавности изнео низ неистина о Нацрту закона о полицији.

– Поставља питање који су то текст закона читали у овој организацији, када износе критике на нешто што у закону апсолутно не постоји. Зарад истинитог извештавања јавности важно је да Београдски центар за безбедносну политику одговори у ком су то члану прочитали да ће министар има дискреционо право да поставља начелнике управа, стоји у саопштењу Виткинса.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Полиција трага за наоружаним мигрантима који су пуцали на полицију код Бањалуке

5 (2) БАЊАЛУKА – Полиција Републике Српске активно трага за групом миграната који су користеће …

МУП готово две године кочи истрагу о пореклу имовине инвеститорке објекта на Панчићевом врху

5 (4) Готово две године Више јавно тужилаштво у Kраљеву није донело одлуку да ли …

Један коментар

  1. Грађани Србије знају да је полиција=непријатељи правде

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *