Србија

Не брини Чмарак, биће референдум о тој “аутономији” Моше Пијаде и Јосипа Броза коју ти браниш!

У РЕПУБЛИЦИ Српској још нису ни пребројали гласове, а уље на ужарену балканску плочу у истом дану пролили су Ненад Чанак и Хашим Тачи. Лигаши су званично затражили референдум о “укидању” Статута Војводине и Новог Сада као главног града, а странка председника тзв. Косова да се грађани наше јужне покрајине изјасне о уједињењу са Албанијом?!

Лидеру ЛСВ засметала је тврдња председника Србије Томислава Николића да је референдум у РС показао вољу грађана и да не би требало да остане мртво слово на папиру.

– Ако је легалну одлуку највиших правосудних институција једне суверене државе могуће рушити на референдумима, организованим на делу државне територије, предлажемо да се у Војводини распише референдум – поручио је Чанак.

По њему, потенцијално референдумско питање гласило би: “Да ли грађани прихватају срамотну одлуку УСС од пре две године о укидању Статута Војводине и о томе да Нови Сад не може да буде наш главни град?”

– Чанкова политика до ногу је потучена на прошлим изборима, па му преостаје само да бомбастичним изјавама подсећа грађане да уопште постоје он и његова странка – оцењује за “Новости” Миленко Јованов, потпредседник СНС.

РЕТОРИЧКЕ БОМБЕ

У свом програму ЛСВ је дуго имао зацртан циљ – Војводину републику, а Чанак се протеклих деценија “прославио” низом бомбастичних изјава. Најупечатљивија је она од пре десетак година када је са коалиционим партнером Јожефом Касом запретио Србији интернационализацијом војвођанског питања.

За функционера војвођанског СПС Павла Будакова, скандалозна је једино паралела коју Чанак повлачи између РС и Војводине:

– Војводина је део Србије, Статут је усклађен са Уставом, а одлуке Уставног суда се не коментаришу, него спроводе.

На југу таласају – Албанци. Посланик Скупштине из Тачијеве Демократске партије Косова, Наит Хасани, изјавио је да Косово треба да користи своје уставно право да донесе закон и организује референдум о уједињењу са Албанијом.

Овим поводом лидер листе “Српска” Славко Симић каже за “Новости” да су територијалне претензије очигледне и то не само код појединаца, већ и код огромне већине политичких лидера са КиМ и у Албанији који су одувек били за национално и територијално уједињење.

Шеф скупштинског одбора задужен за КиМ Милован Дрецун оцењује за наш лист да иако великоалбанске претензије имају и Албанци са КиМ и они у Тирани, да је актуелан моменат неповољан за ту причу пошто моћне државе попут САД тако нешто не би подржале:

– Зато ту изјаву видим као пропагандну и намењену домаћој јавности. Потенцијални референдум на КиМ не може да се ставља у контекст изјашњавања у РС јер је Српска међународно признати ентитет који се разликује од самопроглашене и непризнате “државе Косово”.

Ј. СИМИЋ – Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ, Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!