Став

Експозитуре глобалистичких медија у Србији користе шиптарске дезинформације да нападају Трампа и шире лажне вести

О једној лажној информацији која би требало да убеди Србе да се ништа на Косову неће променити

У недељу ујутро у медијима у Србији осванула је вест да је нови амерички министар одбране. генерал Џејмс Матис – уз чије име у глобалистичким медијима редовно иде надимак Бесни пас – дао за Србију контроверзни изјаву да је потребно формирати војску Косова. Наводи се да је Матис још на саслушању у Конгресу 12. јануара ове године на Западном Балкану поменуо једино Косово. Вест се појавила на сајту Радија Слободна Европа и врло брзо су је пренели остали медији у Србији- N1, Б92 и Блиц.

Одјекнувши на друштвеним мрежама, вест је изазвала бурне рекације. Како је Слободна Европа навела, нови секретар одбране САД је изјавио следеће:

„Препоручио бих да смањење (америчких снага на Косову; прим. аут.) буде сразмерно тренутној безбедносној ситуацији. Међутим, сматрам да тренутно снаге остају кључне за обезбеђивање стабилности у региону. Штавише, пре смањења присуства америчких војника, безбедносне снаге Косова морају добити мандат како би осигурале безбедносну ситуацију, као и територијалну одбрану, помак који захтева уставне промене и подршку парламента (Косова)“.

ШТА ТУ НЕ ВАЉА?

Након тога, Матис је наводно дао и одговор на питање може ли ЕУ играти значајнију улогу на Косову:

„Напори ЕУ су од суштинске важности за економски и политички развој Косова и његове стабилности, а даљи ангажман ЕУ треба охрабрити. Унија већ игра значајну улогу на Косову у посредовању нормализацији односа Србије и Косова путем дијалога Београда и Приштине. Дијалог такође омогућава објема земљама да иду напред ка европским интеграцијама, уз разумевање да ће тема о признавању суверености Косова од Србије бити актуализована и пре стварног приступања чланству у ЕУ. Додатно, Европска унија помаже успостављање стабилности на Косову путем Мисије владавине права Европске уније на Косову“.

Ову изјаву поздравио је и председник такозване републике Косово Хашим Тачи.

Шта овде не функционише?

Прво, датум када је изјава наводно дата је 12. јануар. Легитимно питање је зашто тек сад излази у јавност? Друго, интересантно је да вест преносе искључиво они медији који су током председничке кампање у САД писали критички о Доналду Трампу и његовом избору најближих сарадника. Треће, нигде, ни у једном медију који је вест пренео не наводи се одакле је она преузета. Ако се дубље анализира контроверзна изјаву, може се почети од „гуглања“ о њој у великим светским медијима – западним и источним не постоји апсолутно ништа што може да је потврди. Ниједан амерички медиј није објавио ову вест, што је врло чудно с обзиром да је познат њихов однос према новој америчкој администрацији. Како медији прате сваки њен покрет и изговорену реч, тешко је поверовати да би им нешто овако промакло, имајући у виду да би такве изјаве само погоршале односе на Балкану.

ИГНОРИСАЊЕ ИЛИ ПОЛИТИЗАЦИЈА?

Како су односи Београда и Приштине прилично затегнути од воза ка Косовској Митровици, може се закључити да такве вести имају за циљ да српској страни покажу да администрација САД и након промене председника и најближих сарадника није променила политику према тзв. републици Косово. Самим том Срби не би требало много да се надају промени америчког спољнополитичког погледа на Балкан. Знајући да ова вест може само да изазове још веће тензије, дефинитивно се може закључити да новоизабрани секретар одбране нема никакве користи од ње. Тачно је да је био на саслушању 12. јануара у Конгресу, и то да је поменуо Косово у смислу решавања „проблема Косова“, с обзиром да је то један од спољнополитичких проблема који су САД креирале и тренутно га имају, јесте носио одело и кравату, јесте имао сат на руци, али једини део информације који није тачан јесте помињање „војске Косова“. То аутоматски ову информацију класификује као дезинформацију.

Оваква дезинформација може да има следеће циљеве. Прво, изазвати страх, панику, незадовољство и разочарење када је у питању српска страна, док код друге стране може да изазове осећај да је све у реду и да неће доћи до наглих промена у америчкој спољној политици. Имајући у виду да је председник тзв. републике Косово поздравио став секретара, може се рећи да је само помогао дезинформацију, чиме је аутоматски пренео на политички ниво.

Дезинформација је пуштена, многи су је прихватили, оставила је утисак, и сада постоји само пут ка њеном игнорисању или преношењу на политички ниво. У првом случају, „ватра ће се угасити“, док у другом случају можемо да очекујемо провокативне изјаве косовских званичника и даље затезање односа.

ВЛАДИМИР БАНКОВИЋ, Стандард.рс

фото: Гети имагес

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!