Србија

“Скандалозан напад Вучићевих батинаша на новинаре”

Новинарка листа “Данас” Лидија Валтнер нападнута је испред Скупштине док је узимала изјаву од човека удаљеног са скупа јер је носио транспарент против власти.

По речима Лидије Валтнер, она је узимала изјаву од човека који је избачен са скупа подршке Александру Вучићу јер је носио транспарент на којем је писало “Узели сте ми пензију, узели сте ми стан, шта је следеће?”

– Док сам причала са њим у тренутку су се појавила двојица огромних момака у црним мајицама који су кренули да вуку тог демонстранта… Он се опирао и покушао да им каже да га даве, јер су му они држали такозвани захват ‘крагна’. Када сам ја покушала да снимим то, један активиста Српске напредне странке (СНС) ми је запретио да ће ми бацити телефон и покушао да ми га отме – рекла је она.

Новинарка је додала да су и њу, као и демонстранта против Вучића, ти људи наочиглед окупљених симпатизера СНС, силом удаљили са скупа и одвукли према Пионирском парку, где им је пришао полицајац у цивилу. “Мене су тада пустили, а полицајац је упитао ту двојицу шта се десило”, рекла је она и додала да се ти људи нису представили и да она не зна да ли је реч о полицији, симпатизерима СНС или неком приватном обезбеђењу.

Валтнерова је рекла да је те људе раније видела на Теразијама и да претпоставља да је њихов задатак био да спрече долазак пред Скупштину оних за које претпоставе да би протестовали против власти.

Новинарка листа “Данас” је додала да није повређена, али да је потресена. Удружење новинара Србије осудило је напад на новинарку дневног листа “Данас” и затражило је да власти нађу и казне нападаче.

“УНС позива надлежне да пронађу и казне особе које су онемогућиле новинарку Данаса да извештава са скупа и физички је напали”, наводи се у саопштењу.

“Данас” најавио кривичне пријаве

Редакција дневног листа “Данас” је најавила да ће поднети кривичну пријаву против организатора данашњег скупа подршке Александру Вучићу, уколико Министарство унутрашњих послова Србије у што краћем року не процесуира особе које су напале новинарку те редакције испред Дома Народне скупштине.

Редакција поседује снимке особа које су учествовале у инциденту када је нападнута њена новинарка Лидија Валтнер и спремна су да их одмах уступи надлежним органима.

“Уколико МУП Србије у што краћем року не процесуира насилнике, редакција дневног листа Данас поднеће кривичну пријаву против организатора скупа подршке Александру Вучићу”, наводи се у саопштењу листа.

Нова странка је у саопштењу навела да су “батинаши Александра Вучића организовали данас сачекуше по целом центру Београду, насилнички спречавајући грађане да мирно ходају својим градом, а новинаре да професионално раде свој посао. Физички су, уз увреде и повике, насрнули на новинарку Данаса и новинарку Радио Београда са јасном намером: да онемогуће документовање насилништва криминалних и параполицијских Вучићевих јединица”.

“Данас исказана бруталност над новинарима и грађанима потврђује оно на шта већ дуго упозоравамо: да Србија под Александром Вучићем улази у отворену диктатуру, у којој се батинама влада, а страхом манипулише”, навела је Нова странка у саопштењу.

Вестионлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!