Економија

ФИАТ бежи из Србије, радници остају без плате а држава са дугом од преко милијарду евра? (видео)

Консултант за страна улагања Милан Ковачевић каже да држава треба пажљивије да ради, јер смо ушли у више штетних пројеката, који нису корисни за Србију већ дајемо више него што ћемо икада добити. Чудно је што ова власт није изашла с Фијатовим уговором у јавност, каже и додаје да му ситуација у тој фабрици личи на то да “они излазе”.

Највећи извозник Србије, крагујевачки Фијат, већ 10 дана стоји. Штрајкачи не стају за монтажне траке у Фијату, а из производње која од њихових руку зависи није испоручено више од четири хиљаде аутомобила.

Држава се на крају, ипак, укључила у решавање кризе у Фијату, иако се првобитно говорило да ситуацију мора да решава већински власник. Упитан да ли је то обавеза државе, Ковачевић одговара потврдно, додајући да то утиче на наш привредни раст и експорт.

Каже да је невероватно да је држава испустила све конце из руку, кад је у питању Фијат, јер има 30 одсто учешћа, и требало је да има активнију улогу. Сматра да је, иначе, држава требало више да укапиталише јер је више и уложила, према свим параметрима.

Бојим се да се не назире крај кризе у Фијату, наводи. Ковачевић додаје да јавност не зна шта је на почетку закључено: “Ако тај уговор истиче, а ако је у међувремену нарастао дуг страног улагача према овој фабрици, ако је отплата страних кредита убрзана, то некако личи да они ипак излазе… Јер имају један модел који опада у продаји, а не видимо на видику неку активност која би била успешна”.

Руководство Фијата поручило је да нема дијалога док штрајк не буде барем замрзнут. Синдикати тврде да је то правило које намеће Фијат супротно законима Србије.

“Може се догодити да су свашта ставили у уговор који никад нисмо видели”, рекао је Ковачевић. Чудно је што ова власт није изашла у јавност с тим уговором, кад је дошла до њега и видела га, додао је. Нема никаквог оправдања ако је нешто лоше да се то и сакрива, истакао је гостујући у Дневнику у 19.

Говорећи о штети која је проузрокована штрајком, каже да сама продаја аутомобила можда уопште није поремећена, да и иначе нису имали пуне капацитете и да је то можда разлог зашто је Фијат тврд у преговорима.

Истакао је да Фијату продаја не иде најбоље.

Председник Србије је оценио да штрајк у тој фабрици може негативно да утиче на долазак нових инвестиција. Коментаришући то, Ковачевић каже да нетранспарентност више тера стране улагаче и системски проблеми.

Држава, према његовом мишљењу, треба да улаже и пажљивије ради. “Ушли смо у више штетних пројеката у нашој земљи, и то њој више штети, јер можда привлачи неке шпекулантне стране улагаче, а не води нас ка најбољим страним улагањима за нас… Мислим на Београд на води, НИС својевремно, Емирати и пољопривреда… Имамо више пројеката који очито, са информацијама које имамо, нису корисни за нас, него више дајемо, а мање ћемо икад добити”, закључио је Ковачевић.

Српска политика – Портал Слободне Србије

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!