Србија

Режимски дупеувлакачи и медији већ данима тероришу раднике ФИАТ-а који су штрајку

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж није искључио могућност смањења производње у крагујевачком Фијату.

То се, како је рекао, већ догађа, па чак и одлазак италијанског произвођача из Крагујевца, ако се у најскорије време не реши питање двонедељног штрајка запослених у тој фабрици.

Чадеж је истакао да је влада директно укључена у решавање овог проблема, од премијерке Ане Брнабић, која је, казао је, у сталном контакту са менаџментом Фијата, те да букално моли да се ова ситуација реши.

Али, време цури, а математика је сурова”, навео је Чадеж за Пинк тв.

Председник ПКС сматра да синдикатима, односно радницима Фијат Србија, није мало поуђено, те да би они то требало да привате, јер би све друго могло да има лоше последице.

– Пратимо ту ситуацију јер то утиче на српску привреду И консеквенце могу бити негативне. Влада је проактивно ушла у овај процеш имајући у виду раднике И допринос заштити њихових права, али И како би се омогућило да компанија И даље ради И да производи – рекао је Чадеж.

Председник ПКС је рекао да не верује да синдикалци који руководе овим двонедељним штрајком желе да дође до најгорег сценарија, поготово то не желе радници.

Зато је, казао је, неопходан дијалог како би се дошло до суштине шта је рационално, а шта су последице. Притом, рекао је Чадеж, потребно је емоције ставити потпуно на страну.

– Хајде да оставимо емоције са стране и да видимо шта су интереси радника и како можемо да дођемо до одређених решења – рекао је.

– Заустављање производње није прави начин – упозорио је Чадеж и апеловао на синдикате И раднике да привате владин приступ, којим се ствара оквир за дијалог, који је предвидив, односно знамо шта желимо, а знамо И где се слажемо И не слажемо – али, истиче, наставјамо да радимо.

Упозорио је да уколико се овако настави – примања уопште неће бити, јер произвођач мора да производи.

– Заиста последица јесте одлазак инвеститора – исткао је Чадеж напоменувши да нажалост за сада нема назнакка да су председици синдиката прихватили дијалог.

– Када говоримо о томе шта су интереси радника то је да имају посао, да се изборе за што боље услове рада. Колективним уговором, који је потписан од синдикалног руководства не бавезујете се на права, већ И на обавезе И на временски рок. А ако постоји незадовољство, седне се И разговара – навео је Чадеж.

Заустављање производње тера Фијат

Он је поновио да заустављање производње “гура” Фијат из Србије, те да притом треба имати у виду да јучерашње информације говоре да продаја Фијатових аутомобиле расте у земљама ЕУ.

Зато, каже, одбијање дијалога, осим захева да се повећају плате, стварно може да доведе до непожељног исхода.

Подсетио је И да ово траје две седмице, што за произвођача значи већ смањење производње, јер за те две седмице ништа није произведено.

Чадеж је указао И да је мало земаља у окружењу које производе аутомобиле.

Напоменуо је И да још један од три највећа произвођача аутомобиле из Немачке тражи локацију за измештање дела производње.

– Да Ии мислите да је наша преговарачка позиција добра или није добра? Такав један прозивођач би значио велику ствар за Србију, а ми у овом тренутку немамо много адута – рекао је Чадеж И истакао да је дијалог И обнављање производње једино решење.

Вестионлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!