Хелм

И Истра жели да Хрватској каже „Збогом“

Ријека и Истра би могле да се отцепе од Хрватске. Британска одлука да напусти Европску унију један је од најзначајнијих политичких догађаја у протеклих неколико деценија.

Док је то „развод“ између државе и Уније, широм Европе постоје покрети који би могли да поделе нације, пише „Бизнис инсајдер“.

Британци се при томе позивају на студију и карту коју је креирала „Банка Америке“, на којој се Истра и Ријека налазе међу подручјима, заједно са Каталонијом, Корзиком и Шкотском, која би могла да се отцепе од матичне земље.

На темељу којих тачно података су аутори закључили да би Ријека и Истра могле да се отцепе није познато, поготово када је Ријека у питању.

Упркос својој посебности унутар Хрватске или пак историјским околностима које су ту регију често селиле из државе у државу, прави сепаратистички покрет у Ријеци не постоји.

Позиви на децентрализацију су чести и гласни и из Ријеке и из Истре, али далеко је то од Каталоније.

Извор: Сеебиз

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!