Никола Старџон: Уколико победим на парламентарним изборима у мају, обећавам нови референдум о независности од Велике Британије

Никола Старџон: Уколико победим на парламентарним изборима у мају, обећавам нови референдум о независности од Велике Британије

Шкотска премијерка Никола Старџон обећала је данас нови референдум о независности од Велике Британије уколико победи на парламентарним изборима у мају.

Старџон, лидерка Шкотске националне партије, тим потезом би дошла у отворени сукоб са британским премијером Борисом Џонсоном који се оштро противи новом референдуму о независности Шкотске.

“Ако СНП победи на шкотским изборима за неколико месеци, уз залагање да људима буде дат тај избор (да се изјасне о независности), који демократа би онда могао да стане на пут томе? Борис Џонсон се само јасно плаши пресуде и воље шкотског народа”, рекла је Старџон за Би-Би-Си (ББЦ).

СНП наводи да ће, ако добије већину у парламенту Шкотске на мајским изборима, усвојити закон који омогућава одржавање новог референдума по окончању пандемије корона вируса.

“Желим законит референдум, за то ћу да тражим овлашћење од шкотског народа у мају, и ако ми дају то овлашћење, то намеравам и да урадим”, казала је Старџон.

Грађани Шкотске су се на референдуму у септембру 2014. године изјаснили против независности. За останак у Великој Британији тада је гласало 55 одсто градјана, а за одвајање 45 одсто.

За нови обавезујући референдум потребно је одобрење британске Владе. Ако Џонсон, који инсистира да ће рећи “не”, остане при свом ставу, о том питању ће вероватно одлучивати судови.

Старџон је крајем новембра изјавила да се нада да ће 2021. године организовати нови референдум о независности од Велике Британије “у почетном периоду новог парламента”.

За разлику од Лондона, Старџон наводи да је излазак Велике Британије из ЕУ, за који су се Британци определили на референдуму у јуну 2016. године, променио ситуацију пошто извлачи Шкотску из Уније противно њеној вољи.

На референдуму о Брегзиту убедљива већина Шкота гласала је за останак у ЕУ.

Најновије анкете показују да тесна већина Шкота сада подржава независност.

Опозиционе шкотске партије наводе да би Старџон пре требало да буде усмерена на борбу против корона вируса и на подршку економији уместо на планове за стицање независности.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Већина у Новој Kаледонији гласала за останак у Француској, Макрон изразио захвалност

Већина у Новој Kаледонији гласала за останак у Француској, Макрон изразио захвалност

Не независности превладало је на данас одржаном референдуму у Новој Kаледонији, француском архипелагу у јужном …

Нова Каледонија у недељу на референдуму одлучује о отцепљивању од Француске

Нова Каледонија у недељу на референдуму одлучује о отцепљивању од Француске

Бирачи у Новој Каледонији, француској прекоморској територији у јужном Тихом океану, одлучиће у недељу на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *