Друштво

ТВ Пинк и Студио Б злоупотребили грађане: Избрисани докази о монтираној анкети са митинга опозиције

Првобитна шаљива анкета са питањима о Урошу Предићу и Надежди Петровић која је снимљена вероватно прошле зиме а ових дана искоришћена за политички обрачун са опозицијом, нестала је са свих линкова на интернету где се налазила до недеље, а Лав Пајкић, један од аутора овог прилога, напрасно је угасио свој Фејсбук профил.

Анкета под називом “Надежда Петровић улази у Владу (ако се договоре)” која се као једини снимак налазила на Јутјуб каналу “Њубокс” уклоњена је у недељу, 8. октобра, дан пошто је редакција Њуз нета саопштила да се неко лажно представљао као члан њиховог тима и постављао шаљива питања грађанима окупљеним на митингу опозиције на Тргу републике.

Овај видео настао у оквиру програма “Ренесанса”, прошле недеље је на друштвеним мрежама поделила и Исидора Бјелица, мајка Лава Пајкића, са похвалним коментарима на дело свог сина. Сам Лав се делимично види на овом снимку док поставља питања грађанима, али цела анкета одрађена је у шаљивом тону без тенденциозних питања каква су представљена у новој сличној анкети са “присталицама опозиције”.

Поред тога, на снимку који је избрисан јасно се види да је анкета рађена у новогодишњем периоду, јер пада снег а иза једног од саговорника су постављени новогодишњи продајни штандови на Тргу републике.

По угледу на ово дело несумњиво је настала најновија и највероватније измонтирана анкета која приказује присталице опозиције као необразоване, а која је осванула током викенда у прорежимским медијима. Убрзо су са друштвених мрежа почели да нестају докази који би могли да открију да је контекст у коме су постављана питања, заправо, сасвим другачији од оног у емитованом прилогу на режимским телевизијама.

Аутори измонтиране анкете представљали су се као чланови сатиричног портала Њуз.нет и тиме и шаљивим питањима навели грађане да одговоре за анкету не знајући како ће њихови одговори бити употребљени.

Подмладак СНС се мало “заиграо”

Да је овакво “довођење у заблуду” испитиваних грађана у супротности са свим етичким и професионалним стандардима али и новинарским кодексом, истиче за Данас Небојша Бугариновић, дугогодишњи новинар и некадашњи председник НУНС-а.

– То је апсолутно неприхватљиво јер особа која је анкетирана у најмању руку мора да буде јасно обавештена о чему се ради и у какву сврху се користе њихове изјаве – подсећа Бугариновић.

Он додаје и да је конкретна анкета са присталицама опозиције очигледно настала у политичке сврхе, што је додатно урушавање новинарства, а посебно забрињава што се то “пропагира” на телевизији са националном фреквенцијом.

– У питању је тенденциозна монтажа која има пре свега политички призвук. Оно што мене у овом тренутку највише плаши јесте што су се код нас медији са националном фреквенцијом потпуно и некритички ставили у службу једне политичке опције, наглашава Бугариновић.

“Новинар” који је сачинио анкету Лав Пајкић, сем што је познат као син списатељице Исидоре Бјелице и драматурга Небојше Пајкића, привукао је пажњу шире јавности када је најављивао свој “улазак у политику” учлањењем у Српски народни покрет, а затим је постао истакнути активиста и члан подмлатка Српске напредне странке.

Изрежирана анкета која је за циљ имала да се присталице опозиције исмеју и представе као глупе, јер не знају да су Надежда Петровић или Милутин Миланковић одавно преминули, емитована је током викенда на ТВ Пинку и Студију Б. Градски челници, попут Горана Весића, одмах су је поделили на друштвеним мрежама исмевајући “интелект” опозиције.

Њуз: Нећемо тужити, не можемо да гледамо Пајкића

Већини анкетираних грађана речено је да се прилог снима за Њуз.нет, па су Њузовци прво реаговали како би демантовали ове наводе. Они кажу да ипак за сада не планирају тужбу јер би тада “морали да гледамо уживо Лава Григорија Пајкића, а нико од нас није довољно плаћен за то”.

Данас

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!