Србија

Манипулишу вредношћу динара како би “подигли” просек просечних плата и “смањили” јавни дуг

Динар је поново достигао рекордно високу вредност за последње три године. Званични средњи курс домаће валуте према евру јуче је износио 118,2934 динара за један евро, што је најјача вредност од 4. септембра 2014. године. Према подацима Народне банке (НБС), динар је од почетка 2017. године номинално ојачао према евру 4,4 одсто, а централна банка је у овој години на домаћем девизном тржишту купила нето 770 милиона евра, што је разлика од купљених 1,355 милијарди евра и продатих 585 милиона евра.

У НБС кажу да су притисци на јачање динара, који су били присутни од априла до средине новембра ове године, резултат знатно бољих макроекономских прилика у Србији и перспектива домаће економије – уравнотежених платнобилансних кретања, високог прилива страних директних и портфолио инвестиција, као и нешто већих прилива девиза током туристичке сезоне.

Аутор: Јована Рабреновић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!