Европа

МАЂАРСКА ЋЕ КРИВИЧНО КАЖЊАВАТИ оне који помажу мигрантима

Мађарска влада саставила је предлог новог закона који предвиђа казну затвора за оне који буду пружали помоћ мигрантима без папира.
Уколико закон буде усвојен без промена, штампање брошура са инфомацијама о тражењу азила и дељење хране мигрантима, постаће кривично дело у Мађарској.

Мађарска мења и устав како би спречила остале земље Европске уније да тражиоце азила преусмере у Мађарску.

Мађарска је 2016. саградила ограду на јужној граници како би спречила прилив миграната

Мађарска, Пољска, Чешка и Словачка противе се плану Европске уније да премести 160 хиљада миграната пореклом из Сирије и Еритреје из кампова у Италији и Грчкој који су преоптерећени.

Ник Торп, ББЦ дописник из Будимпеште, каже да је парламент почео расправу о новом закону иако у овом тренутку јако мали број миграната покушава да уђе у Мађарску због ограде која је постављена на јужној граници, са Србијом.

Орбанова десничарска партија Фидес има две трећине у парламенту, а гласање о новом закону се очекује следеће недеље. Орбан је пре месец дана започео други мандат.

Закон је део пакета „Стоп Сорос“ чији је циљ да омаловажи богаташа-филантропа мађарског порекла Џорџа Сороса, ког мађарска влада оптужује да охрабрује мигранте Муслимане да дођу у Европу.

Сорос, који је рођен Мађарској, одбацио је те оптужбе и рекао да Орбан пркоси главним вредностима Европске уније.

Мађарска штампа пише да се затворске казне предвиђене новим законом крећу од неколико дана до године одређене за оне који се баве кријумчарењем миграната, помажу им да добију азил или финансијски помажу нелегални прелазак границе.

Мађарска је 2015. била транзитна зона за око милион тражиоца азила, међу којима је највећи број избеглица из Сирије, Ирака и Авганистана.

Извор: BBC News na srpskom

Србин.инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!