Србија

Мигранти ускоро добијају право да гласају на изборима у Србији

Новим Законом о странцима омогући ће се мигрантима да гласају на изборима у Србији док истовремено Србима на Косову се одузимају не само основна људска права него и право да имају српски пасош – на конференцији за медије, данас, у Скупштини Србије, рекао је народни посланик Српског покрета Двери, Борко Пушкић.

А затим је још и додао:

Новим предложеним Нацртом измене Закона о странцима, Влада Републике Србије, очигледно по налогу страних ментора, отвара пут легализацији нелегалног боравка оних лица која по критеријумима и проценама безбедоносних структура Европске уније нису пожељна на њиховој територији.

Наиме, измена института личне карте за странце и увођење два додатна института, попут јединствене дозволе и дозволе за привремени боравак, у великој мери усложњава претходно јасно формулисане термине, па сходно томе ћемо, кроз скупштинске амандмане, инсистирати на њиховом брисању. Такође, сама најава оснивања одређеног веб портала, путем кога би били подношени захтеви странаца, представља кршење начела непосредности као неопходног у сваком, а нарочито у овој врсти поступака, чиме се отвара додатни простор за манипулиције и пренебрегава важност личног присуства и процене која се том приликом врши, поготово у ситуацији када знамо да је у нашу земљу ушао огроман број миграната о којима је евиденција апсолутно непотпуна.

Србија до сада није била у стању да на адекватан начин спроведе електронске пријаве у различитим секторима државне управе за наше држављане, тако да не смемо ни да замислимо размере и последице будућих грешака када су у питању странци. Такође, у члану 2. у претходним ставовима се тражи да странац из наше земље излази са путном исправом са којом jе ушао, а у истом члану се дозвољава могућност да странац приликом боравка у Републици Србији промени име и презиме и прибави нову путну исправу са промењеним личним подацима. За нас из Српског покрета Двери недопустиво је да лица која привремено бораве код нас имају могућност да мењају име и презиме. Прво се поставља питање зашто би било који странац у правној држави посегао за тим, а друго, што је од суштинске важности, на тај начин се губи свака могућност контроле странаца, а самим тим и поштовања важећих закона Републике Србије.

Споран је такође и члан 30. у постојећем Закону о странцима, у коме је решено ко може добити стално настањење. У члану 30. овог предлога омогућава се мигрантима да добију стално настањење уколико je у Републици Србији боравио 3 године по основу одобреног права на азил. И са одобреним и без одобреног права на азил мигранти без икаквих података бораве у нашој земљи дуже време, због забране уласка у ЕУ и директног усмеравана да остану у Србији, што доказано представльа опасност по безбедност наше земље и грађана. Ни под којим условима се не сме дозволити да то буде основ и отварање законске могућности да исти добију стално настањење у нашој земљи.

Не можемо а да се не осврнемо и на члан 32. овог предлога закона. Наиме, у садашњем Закону на доста добар начин је решено шта се доставља уз захтев за одобрење сталног настањења, а с обзиром да се ти критеријуми драстично спуштају овим предлогом до те мере да се лична карта изједначава са пасошем, сматрамо да овај члан треба брисати и задржати постојеће законско решење.

Из ових, али и много других разлога, Двери сматрају да уколико је предлог о изменама овог закона добронамеран и уколико пред највиши законодавни орган долази са циљем заштите безбедности Републике Србије, исти не може бити усвојен без узимања у обзир наведених аргумената и усвајања амандмана које као посланичка група подносимо. У супротном, сматраћемо да је и овај, као и низ претходних закона донет у корист страних интереса, а не грађана Србије.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Србин.инфо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!