Србија

Комуналци изнад Устава

Београд – Власници станова и локала у новобеоградском Ју бизнис центру више од деценије доказују градским службама да тај простор није јавна површина, па тиме не подлеже ни одлуци о комуналном реду.

Одлуке највиших судских инстанци у земљи и различита вештачења која показују да је то насеље заправо заједничка недељива својима свих власника станова и локала, прихватила је Саобраћајна полиција, Паркинг сервис и друге градске службе. Једино Комунална полиција и даље, кажу грађани, крши закон и с времена на време „наврати“ да у интерној улици унутар насеља возачима напише казне за паркирање.

Ставове станара недвосмислено је потврдио најпре Уставни суд 2004. године, затим Врховни суд Србије 2009, и Управни суд 2010, на основу извештаја комисије судских вештак грађевинске струке, а по налогу ИВ Општинског суда. О овом питању се врло јасно изјаснила и Градска управа, Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, децидно наводећи да „површине у Ју бизнис центру припадају стамбено пословном центру“ те да никако не могу да буду јавна површина јер се налазе унутар регулационе и грађевинске линије. Становници Ју бизнис центра су још 2004. Имали проблем са честим доласцима комуналне и општинске грађевинске инспекције у контролу рада летњих башти локала, о чему је Данас већ писао, да би од маја до краја 2015.

Комунална полиција „незаконито, кроз прекорачење својих овлашћења“, контролисала паркирана возила у Yу бизнис центру, када је издато око 20 прекршајних налог.

„Иако смо Комуналној полицији предочили сва документа и доказе, добили смо одговор да, ако смо незадовољни, можемо да их тужимо“ – каже Душан Абрамовић, правник и житељ Ју бизнис центра.

Он наводи да се Комуналној полицији обраћао више пута, али и премијерки Брнабић, Министарству државне управе и локалне самоуправе, као и бившем градончелнику, који је случај само вратио Комуналној полицији. Уследила су и два неуспела састанка грађана са начелником те службе и његовим сарадницим, на којима, каже Абрамовић, нису ни саслушани, а са састанка их је избацило обезбеђење. Питања која су хтели да поставе су да ли ће бити покренут поступак против запослених који су неосновано наплатили казне за паркирање и ли ће штета бити надокнађена, али одговор нису добили.

„Све везано за овај случај је грубо кршење Устава Србије који не предвиђа друге облике осим јавне, приватне и задружне својине. Државне институције на разне начине крше уставне одредбе и грубо насрћу на приватну имовину, кроз измишљање различитих термина као што су „друге површине“, који је увео Закон о планирању и изградњи, или „површине јавних намена“, који уводе Закон о Комуналној полицији и градска Одлука о комуналном реду“- наводи Абрамовић.

Консултатнтски тим правника са којима Абрамовић сарађујем предлаже да се Комунална полиција тужи за надокнаду штете, да се против одговормних лица поднесу кривичне пријаве, да се о свему обавести надлежно Министарство за државну управу, али и главни одбор Напредне странке. Такође, у име станара тражиће и да се врати новац наплаћем од паркинг казни.

„Најважније је да смо преко институција система успели да докажемо Комуналној полицији да незаконито ради свој посао, и да због тога треба да сноси одговорност. Зато ћемо покренути иницијативу за укидање Комуналне полиције, јер до сада није оправдала своје постојање, и показалада овом систему више штети него користи, а у многим надлежностима се преплиће са Саобраћајном полицијом. Требало би покренути и поступак допуне и измене Закона о Комуналној полицији, и да се одредбе које се сукобљавају са Уставним ставе ван снаге, ко и поступак за укидање Одлуке о комуналном реду која је у многим члановима супротна закону и Уставу и уноси немир међу грађане“ – изричит је Абрамовић.

Затвор због паркирања

Душан Абрамовић није ни знао да је 2015. године наводно непрописно паркирао ауто у улазу у Ју бизнис центар, све док, две године касније, у октобру 2017. није добио решење којим се казна која је гласила на 5.000 динара замењује затворском казном од пет дана. Након извршеног увида у предмет у Прекршајном суду, Абрамовић је запазио низ неправилности и нелогичности, па је послао приговор, за који ће сазнати да није ни прослеђен на даље одлучивање. Абрамовић је у допису председнику Прекршајног суда изнео све сумњиве појединости везане за прекршајни налог, али и чињенице о локацији на којој је Комунална полиција написала казну. Председник суда доноси одлуку да решење ставља ван снаге, са образложењем да се „прихватају сви разлози наведени у приговору“, стоји у том документу. АФ2 „Јавне“ и „друге“ површине Када су житељи Ју бизнис центра од Министарства грађевине затражили тумачење појмова „јавне и друге површине“ који се најчешће заједно помињу у одредбама Закона о планирању и изградњи, добили су одговор „да се под другим површинама сматрају површине које нису јавне“. Примера ради, то су слободне површине комплекса грађевинске парцеле објеката јавне намене, слободне површине грађевинске парцеле објеката других намена, отворени делови објекта намењени пешацима“ и слично, стоји у одговору министарства.

И.Николетић, Данас.rs

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Sve je u redu ako nisu javna poršina ali ko je nadleža da omogući red i poštovanje zakona na ovim površinama koje nisu “javne” i zaštiti ostalestanare. Molim odgovor….inače nisam sdtanovnik navedenog naselja…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!