Србија

Прерадовић: Вучић је обећао Западу да ће дати више него што би требало или морало, па сада покушава да се заклони иза референдума

Уредник спољне политике у недељнику НИН Зоран Прерадовић оценио је у Новом дану да песимизам председника Србије Александра Вучића након нове рунде дијалога у Бриселу говори да се “не може много извући” из преговора о питању Косова.

“Вучић покушава да се сакрије иза референдума који очигледно припрема и где би грађани рекли шта је решење. Па ако, рецимо, већина грађана мисли да је то замрзнути конфликт онда он неће бити одговоран ни за шта што би се након тога дешавало”, сматра Прерадовић.

Он подсећа да је Вучић на изборима добио мандат да решава проблеме, па и косовски.

“Он сад тај мандат враћа грађанима, не разумем зашто”, каже он и додаје да Вучић бежи од суочавања са политичким противницима о том питању.

Према његовом мишљењу, догађа се аболиција узрока.

“А узрок лежи у деведесетим, где је странка Ивице Дачића била на власти, а Вучићева давала подршку или чак партиципирала”, оценио је он.

Прерадовић каже да се боји да је “Вучић обећао Западу да ће дати више него што би требало или морало”.

“Неко други можда, без тог политичког багажа из прошлости, са већим капацитетом могао да преговара озбиљније, квалитетније и компетентније”, сматра он.

Прерадовић додаје да има утисак да Европска унија не чини ништа да Приштину притисне да се крене са формирањем Зједнице српских општина.

“Федерика Могерини жели да приведе крају што брже ствар око Косова јер себе у будућности види као важног бриселског административца”, каже он.

Говорећи о отварању два нова поглавља у преговорима Србије о чланству у ЕУ, Прерадовић оцењује као завравање јер сматра да до проширење Уније неће доћи “бар још десет година или чак и више”.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!