Европа

Због све већег притиска Орбанове владе Сорош сели своје председништво из Будимпеште у Берлин

Због све већег притиска мађарске владе, Сорошево представништво сели се из Будимпеште у Берлин, а из његове Фондације за отворено друштво поручују да ће се њихови програми и пројекти наставити, јавља Дојче веле.

Трговац на берзи Сорос отворио је своју фондацију још 1984. у његовој родној Будимпешти. Тамо је, након пада „гвоздене завесе“ отворен Централноевропски универзитет, који се брзо развио у центар за образовање елита у земљама младе демократије.

Али, доласком на власт националисте и десничара Виктора Орбана пре осам година, Соросевим фондацијама почео је да се супротставља тај све утицајнији противник.

Орбан је против онога за шта се Џорџ Сорос бори. Годинама је Будимпешта гушила Соросеве фондације све новим и новим законима. Током последње изборне кампање у Мађарској, Сорос је окарактерисан као непријатељ број 1, што је било видљиво и на билбордима по читавој земљи.

Након формирања владе, партија Виктора Орбана увела је закон којим је Соросевим фондацијама онемогућено да наставе рад у Мађарској.

Сваки сарадник фондације и свако удружење којем се пружа помоћ, по том закону мора да државним службеницима написмено представи сваку своју, па и најситнију активност – без обзира на то да ли се тиме крше права на приватност података.

„Закони су нам стално отежавали да наставимо рад“, каже један сарадник фондације који тренутно ради на затварању представништва у Будимпешти.

Већ извесно време познато је да се Соросево представништво из Будимпеште сели у Берлин. Сада се зна и када и где.

Представништво у Будимпешти затвара се 31. августа, а од септембра ће се уселити у просторије на берлинском тргу Потсдамер плац, што је историјска локација, која се у време Берлинског зида налазила на „ничијој земљи“, наводи Дојче веле.

Од 150 запослених, 85 најпре одлази у Берлин. Остали би требало касније да им се придруже.

Током године би требало да буду пронађене канцеларије које би биле стално седиште Соросевих фондација.

Из Берлина ће се наставити финансијска подршка демократским групама у Мађарској, али и другим земљама источне и југоисточне Европе.

„Наши програми и пројекти се настављају“, најављују Соросеви сарадници.

У сваком случају, пресељење у Берлин делује као својеврсно политичко повлачење Џорџа Сороса, констатује немачки радио.

Фонет

фото: АФП

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!