ЕвроАзија

Русија и Кина у септембру изводе највеће војне маневре у историји „Восток-2018“

Министар одбране РФ Сергеј ШОЈГУ: „Восток 2018‘ подсећа на чувене маневре ’Запад-81‘, али ће ови бити још већи. Вежбе ће захватити све полигоне наших Централног и Источног војног округа, а биће укључена и Тихоокеанска и Северна флота и ваздушно-десантне јединице. Замислите 36.000 јединица војне технике у покрету која се проверава у условима најприближнијим ратном стању“

_______________________________________________________________________

МИНИСТАР одбране Русије – генерал армије Сергеј Шојгу – најавио је можда досад највећу војну вежбу на свету. У сваком случају, сигурно највећу од 1981-ве и чувених тадашњих совјетских војних маневара „Запад-81“.

Вежба је руско-кинеско-монголска и одржаће се под називом „Восток-2018“ од 11. до 15. септембра. А заиста ће бити вежба над вежбама.

У њу ће бити укључено 300.000 војника и 36.000 тенкова, других оклопних возила и борбених система. А над „бојним пољем“ ће бити преко 1.000 хеликоптера, авиона и беспилотних летелица.

Шојгу је подсетио да је СССР на маневре „Запад-81“ извео 100.000 војника, па рекао:

„Восток 2018‘ подсећа на чувене маневре ’Запад-81‘, али ће ови маневри бити још већи — са више од 1.000 борбених летелица и безмало 300.000 војника. Вежбе ће захватити све полигоне наших Централног и Источног војног округа, а биће укључена и Тихоокеанска и Северна флота и ваздушно-десантне јединице“.

Још један кадар са руско-белоруских маневара “Запад-2017”

Још је додао: „Замислите 36.000 јединица војне технике у покрету која се проверава у условима најприближнијим ратном стању“.

У функцији „Востока-2018“ у Русији је изведена изненадна провера борбене готовости, а Шојгу наглашава да је то већ постала добра пракса Оружаних снага РФ.

Руски министар одбране је прецизирао да ће до почетка „Востока-2018“ на условном „источном војишту“ бити изведено 16 припремних војних вежби.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!