Србија

Цела школа – један ђак

У најмањој општини у Србији, 16 просветних радника стара се о образовању и васпитању 33 ученика који наставу похађају у 12 одељења. – Тако данас изгледа Црна Трава
Црна Трава – Општина Црна Трава, најмања у Србији, препознатљива је по врсним неимарима, а последњих деценија и по наглом смањењу броја становника. Због тога, у овом крају ради само Основна школа „Александар Стојановић” у самом општинском средишту, али и у Састава Реци, Градској и Кривом Делу где наставу у 12 одељења похађа 33 ученика.

„Поред школе у самој Црној Трави, имамо и три истурена одељења. Ова школска година почела је редовно, а о васпитно-образовном раду брине 16 педагога”, каже Виолета Радивојевић, директорка ОШ „Александар Стојановић”.

У Црној Трави радују се сваком новом ученику. Тако је с првим школским звоном ове школске године у први разред кренуло петоро ђака, двоје више него годину дана раније. „У нашој општини нема ни новоотворених, али ни затворених одељења”, појашњава директорка Радивојевић.

У неким истуреним одељењима само је по неколико ученика. Најмање их је у Кривом Делу, где се учитељица Лидија Матејић стара о Вељку Младеновићу, ђаку првог разреда и једином ученику у целој школи.

„У овом крају сам од 1983. године. Када Вељко заврши четврти разред, идем у пензију”, прича учитељица Лидија Матејић уз оцену да су сви њени ђаци били веома послушни и засигурно ће такав бити и Вељко.

За самог и усамљеног ђака првака, Вељка Младеновића, најтеже је што нема друштво у школи, али је обећао учитељици да ће бити добар, послушан ђак, као и његови претходни другари.

Нешто је боља ситуација у селу Састава Река где наставу слуша троје ученика првог, другог и четвртог разреда, које подучава Предраг Метејић, супруг учитељице Лидије.

У селу Градска, учитељица Љиљана Глигоријевић, позната песникиња, аутор неколико збирки песама и освајач бројних књижевних награда учи четворо ђака четвртог разреда. „Ученици су, без обзира на њихов број, веома вредни и остварују добре резултате”, каже Љиљана Глигоријевић.

Црнотравска ОШ „Александар Стојановић” одувек је била жижа позитивног духа. Бројни извори указују да је још у време „Ресавске школе” овде постојала школа тог типа. Први писани документи у којима се говори о потребама људи овог краја, па према томе и постојању културних институција и школа, појављују се у 19. веку.

Распоред ученика у ОШ „Александар Стојановић”

Ове школске године, Основну школу „Александар Стојановић” похађа 33 ученика у 12 одељења. У самој Црној Трави, у шест одељења је 21 ђак, у Састава Реци у два одељења су четири ученика, у Градској у три одељења је седам ђака и у Кривом Делу је у једном одељењу један ученик.

Најређе насељена општина у Србији

Општина Црна Трава обухвата територију од 312 квадратних километара, а према попису из 2011. године у њој живи 1.663 становника у 25 насеља. Према густини насељености спада у групу најређе насељених у Србији (пет становника на једном квадратном километру). Половина насеља има мање од 100 становника. Основна демографска карактеристика становништва општине Црна Трава је убрзано демографско пражњење и миграциони процеси на подручју целе територије. Тај тренд најбоље илуструје податак да је од 1948. до 2011. године број становника смањен 5,3 пута.

Аутор: Данило Коцић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!