Скандал у Бачкој Тополи, у Србији не могу да се школују на матерњем језику

Скандал у Бачкој Тополи, у Србији не могу да се школују на матерњем језику

4.5
(2)

ИАКО велики број осмака у Бачкој Тополи жели да се образује за туристичко-хотелијерску струку, садашњом одлуком Министарства просвете они то ове године неће моћи да ураде на српском језику. Кровно тело одобрило је план уписа за наредну годину, по ком Гимназија и економска школа „Доситеј Обрадовић“ профил туристичко-хотелијерски техничар може да упише само на мађарском језику.

– Наша школа је предала захтев за план уписа пет одељења, као и прошле године – два одељења општег типа гимназије на српском и једно на мађарском језику и смер туристичко-хотелијерски техничар по једно одељење на оба језика. На српском језику смо добили само једно одељење гимназије, смер туристички техничар нам је одобрен само на мађарском језику, упркос великом интересовању ђака – кажу чланови синдиката запослених у овој образовној установи. – Да не буде забуне, немамо ништа против отварања одељења на мађарском језику, али тврдимо да је потребно да одељење буде уписано и на српском језику.
ПОКРАЈИНА ОВАЈ образовни профил је уведен на изричит захтев Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне мањине – речено нам је у Министарству просвете на питање због чега се на туристичко-хотелијерски смер деца могу уписати само на мађарском језику.

У овој школској години у општинама Бачка Топола и Мали Иђош основну школу завршава укупно 157 ученика на српском наставном језику, а конкурс је расписан за 150 места. Ради поређења, на мађарском наставном језику укупно завршава 216 ученика, а конкурс је расписан за 270 места.

– Реч је о неравномерно распоређеним квотама уписа и зато ће школа уложити жалбу и тражити отварање још једног одељења. У свим одељењима гимназије на српском наставном језику тренутно има више од 30 ученика, што је више него што је прописано. Сигурни смо да би тако било и са одељењем туристичког техничара, јер знамо да велики број наших суграђана путује у околна места да би похађао сличне профиле – додају запослени. – Економска школа се и отворила због великог интересовања наше деце, а сада се све чини да се она угаси. Општина ће плаћати пут ђацима до Суботице, Куле или Новог Сада, јер не може да понуди алтернативу да се школују за економске смерове, иако за то има и кадровски и просторни капацитет. Очигледно није постојала политичка воља да се одељења отварају на српском језику, не преостаје ништа друго него да мислимо да некоме није у циљу да економска школа настави да ради.

Ученици школе „Доситеј Обрадовић“

Скандал у Бачкој Тополи, у Србији не могу да се школују на матерњем језику

ПРОБЛЕМ И ЗА ЗАПОСЛЕНЕ

КАКО се број одељења са некадашњих 18 смањио на 10, упитна су и радна места професора и ваннаставног кадра.

– Уколико Министарство не буде имало слуха, ове школске године велики број наших запослених, а међу њима нису само наставници, остаће без посла или дела своје норме – додају у синдикату.

Ј. ЛЕМАЈИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Деца нам знају више страних, него српских речи: Ми наше писце бришемо, а Хрвати их присвајају!

Деца нам знају више страних, него српских речи: Ми наше писце бришемо, а Хрвати их присвајају!

5 (6) ДОК се ми одричено наших писаца, великана који су вековима припадали српској књижевној …

Рођак Тамаре Вучић није избацио само Десанку Максимовић, направио је образовни МАСАKР

Рођак Тамаре Вучић није избацио само Десанку Максимовић, направио је образовни МАСАKР

4.8 (16) Избацили су Десанку Максимовић, али као да то није довољно, средњошколци неће читати …

Један коментар

 1. Cije ime nosi skola? Sandor Petefija, ili Dositej Obradovica?
  U kojoj drzavi se skola nalazi? Madjarskoj, ili u Srbiji?
  To sto Madjarska populacija u Vojvodini danas iznosi nesto manje od 10% ne daje im za pravo da preko nacionalno zagrizenjh Srbomrzaca zabranjuju, tj. nasilno sprecavaju izvodjenje nastave i skolovanje na Srpskom jeziku.
  To sto ima vise djaka Madjarske, u odnosu na broj djaka Srpske nacionalnosti, takodje im ne garantuje mogucnost sprecavanja skolovanja na Srpskom jeziku.
  Najverovatnije je da su rukovodioci skole „Dositej Obradovic“ namerno prikazali manji broj Srpskih djaka od Madjarskih, ili da su prilikom upisa u skolu primali vise djaka Madjarske nacionalnosti od Srpske.
  Bilo kako bilo, Madjari u Vojvodini moraju nauciti i zauvek zapamtiti da je Vojvodina Srpska pokrajina, te da kao takva dobovoljno omogucava ravnopravno skolovanje Madjarskoj deci u odnosu na Srpsku. Svako odstupanje od ovaga je neustavno, a netolerantni i osioni Madjari ako nastave da svojataju Vojvodinu i ponasaju se prema Srbima kao za vreme Drugog Svetskog rata, treba da znaju da se njihovo neprijateljstvo nece tolerisati. Bice im oduzeta prava gradjana Srbije i bez pasosa poslati natrag odakle su dosli.
  Isto bi uradila i Madjarska Vlada ako bi se madjarski Srbi slicno ponasali u Madjarskoj i sprecavali skolovanje Madjarske dece na njihovom maternjem jeziku. Zar ne?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend