Економија

Имамо стотине милијарди евра вредно налазишта злата, сребра и руда а највећа смо европска беда!

Након најновијег открића богатог налазишта злата и сребра на југу Србије, поново је покренуто питање колико се рудника и скривених племенитих метала налази на тлу наше земље.

Наиме, једна канадска истраживачка фирма недавно је открила на самој граници Србије са Бугарском и Македонијом одличне индикаторе да се ту налазе богата изворишта злата и сребра. Прва испитивања открила су слој од 40 метара који садржи 8,32 грама злата по тони и 193 грама сребра по тони. Истраживања се раде на површини од око 200 квадратних километара на територији Србије.

У Србији постоји велики број различитих руда метала и неметала и оне се јављају у значајним количинама. Према наводима стручњака, у Србији је најзаступљенија експлоатација гвожђа, хрома, мангана, молибдена, кобалта, кадмијума, бакра, антимона, олова и цинка. Ипак, кренимо редом.

Борски бакар и злато

У Бору се, према процени канадске компаније “Невсун”, која се бави разноврсним рудама средњег нивоа, налази око 15 милиона тона бакра и око 370 тона злата, а да је вредност овог налазишта процењена на око 100 милијарди долара.

Подсетимо, РТБ Бор је крајем августа добио стратешког партнера, кинеску компанију “Зиђин” која је понудила 350 милиона долара за обавезну докапитализацију предузећа, чиме је постала власник 63 одсто предузећа. “Зиђин” је уплатом од 350 милиона долара у децембру званично преузео управљање РТБ-ом, а понудио да инвестира укупно 1,26 милијарди долара плус да обезбеди 200 милиона долара за покривање текућих дугова РТБ-а.

Јадарски басен

Руда јадарит, новооткривени минерал, нађен је 2004. године у близини Лознице. Резерве руде у Јадарском басену процењују се на 136 милиона тона и, како се претпоставља, то налазише крије невероватних 10 одсто светских резерви литијума. Овај метал се иначе користи у најмодернијим технологијама, приликом израде мобилних телефона и у медицинске сврхе.

Сматра се да се налазиште руде јадарит налази на још 20 локација које се простиру до Зајечара, и да су на тим местима резултати почетних истраживања још импресивнији.

Рудник угља Бољевац

Пре неколико година у једном од напуштених рудника угља код Баљевца на Ибру (општина Рашка), пронађене су значајне резерве руде бора. Процењено је да је бруто вредност нађене руде већа од две милијарде долара.

Према прелиминарној студији изводљивости, овај рудник би могао да буде у функцији 21 годину. У том периоду, одавде би могло да се добије 11 милијарди тона бора, који се користи у свемирској технологији и индустрији за производњу мобилних телефона.

Гвожђе

У Србији се руде гвожђа налазе на планинама Рудник, Kопаоник (Бело Брдо, Суво Рудиште), и у околини Мајданпека (Рудна Глава, Црнајка).

Оплемењивачи челика

У најбитније оплемењиваче челика спадају хром, манган, молибден, никл, кобалт, кадмијум и волфрам. Најзначајнија налазишта мангана у Србији су на Kопанику (Бело Брдо) и Златибору. Примена никла у легирању челика је значајна, а он служи за производњу специјалних тврдих челика, као и за никловање. Лежишта у Србији су значајна и распрострањена, а највећа су у Шумадији (Страгари, Kадина Лука, Ба) и долини Ибра. Лежишта цинка и олова се налазе на Авали, Kосмају, Руднику, у Kрупњу, Зајачи, Рађевини, Kостајнику и Бесној Kобили.

Злато и сребро

Ова племенита руда у Србији се налази у источном делу земље, у Бору, Kривељи, Благојевом Kамену, Мајданпеку и у коритима реке Пек и Тимок. Један од рудника злата налази се на Радан планини, односно у руднику Леце. Лежишта сребра у Србији пронађена су у Kарпатском пределу, конкретно у Бору, Kривељи, Мајданпеку, Тимоку, Благојевом камену и Пеку, као и у Шумадији на Руднику. Лежишта платине у Србији су у Поморављу, тачније у близини Врњачке Бање и Трстеника.

Блиц.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Sve ce to ljiga fekalija pokloniti svojim gazdama, zato ga placaju, i ljigu fekaliju i prirepaske ljige fekalije.
    Nevidjena grupacija najgorih ljiga, fekalija, sljama, pljackasa, pedera, pederusa, najgorih jeftinih drolja zajahala Srbiju i tera li tera, a ceo svet im se smeje i ruga, a ljige pljackaju li pljackaju.
    “Zato sto sam pametan”.
    E, pa, zato sto si “pametan” neces jos dugo, ljigo siptarska.
    Umisljeni faraonu, nistarijo mlitava i metiljava, nemocni pederu, preterao si u manijakalnom izivljavanju, nevidjenom skoro u svetskoj istoriji, po ljigavstini, cviljenju, slinjenju, mucnom puzanju pred zapadom, bacakanju po podu i vristanju.
    Niko na svetu nije tako nisko pao, neuspela imitacijo coveka.

  2. ono sranje ce i rodjenu majku prodati a kamo li nalaziste zlata. — e da je Srbina, pa drzalicu il pajser pa na ulicu, jebati mu mamicu. — Srbija Srbima a dodjine poslati svojim jazbinama.

  3. РТБ БОР ОБАВИЈЕН СУМАНУТОМ МАГЛОМ И МАГЛОМ! РТБ Бор од почетка рада (1903.) до закључно са 2011. године произвео је 3,353 милиона тона бакра, 155,5 тона злата и 971 тона сребра. Он је био једна од водећих фирми у СФРЈ, да би на крају, на челу са својим гробаром Спасковским и његових ментора, доживео бродолом, а хвалоспеви и бајколажима о рекордима у производњи и профита и да његова вредност превазилази милијарду евра. На крају преузимају га Кинези за 350 милиона долара за 67% власништва. На овај начин, нечујно је угашен РТБ Бор, а његов гробар онако ораторан и оптерећен искључиво лажима и паролажама, успешно и без престанка додворавајући се и финансијски помагајући менторе, прелетујући из странке у владајућу странку, на крају добио од Кинеза шут у задњици и изгубио му се сваки понос, хвалоспев и бајколаж мирно, тужно и истинито. Остаје му још једна активност, за сва учињена и неучињена (не)дела поткрепљена кримогеним, лоповским и нелегалним активностима у пословању, набавци опреме и сировина у дослуху са добављачима и истуреним персонама од стране ментора и лажним приказивањем чаробно екстремним постигнутим резултатима у економији и производњи РТБ Бор, под његовом командом, време је да након мукотрпног рада мало и одлежи, како би се присетио све што је учинио мимо закона и етике и није то све.

  4. РТБ Бор од почетка рада (1903.) до закључно са 2011. године произвео је 3,353 милиона тона бакра, 155,5 тона злата и 971 тона сребра. Он је био једна од водећих фирми у СФРЈ, да би на крају, на челу са својим гробаром Спасковским и његових ментора, доживео бродолом, а хвалоспеви и бајколажима о рекордима у производњи и профита и да његова вредност превазилази милијарду евра. На крају преузимају га Кинези за 350 милиона долара за 67% власништва. На овај начин, нечујно је угашен РТБ Бор, а његов гробар онако ораторан и оптерећен искључиво лажима и паролажама, успешно и без престанка додворавајући се и финансијски помагајући менторе, прелетујући из странке у владајућу странку, на крају добио од Кинеза шут у задњици и изгубио му се сваки понос, хвалоспев и бајколаж мирно, тужно и истинито. Остаје му још једна активност, за сва учињена и неучињена (не)дела поткрепљена кримогеним, лоповским и нелегалним активностима у пословању, набавци опреме и сировина у дослуху са добављачима и истуреним персонама од стране ментора и лажним приказивањем чаробно екстремним постигнутим резултатима у економији и производњи РТБ Бор, под његовом командом, време је да након мукотрпног рада мало и одлежи, како би се присетио све што је учинио мимо закона и етике и није то све.

  5. RTB Bor, sada ZiJin Bor Copper, završio 2018.godinu kao deveti domaći izvoznik sa 181,1 milion evra. U tom periodu cena bakra na LMI bila je 6.000-7.000. $/t. Svojevremeno, kada je cena bakra na LMI bila ispod 2.000 $/t, RTB Bor je imao izvoz iznad 400 miliona USD, a uvoz 100 miliona USD. Treba navesti da je krajem 2018. godini RTB Bor dugovao oko milijardu USD ( rudarska renta iznad 40 miliona USD, EPS 60 miliona USD, Mitilineos 60 miliona USD itd), od toga Ziđin je platio 200 miliona USD, grad Bor je otpisao dugova RTB Bor u iznosu od 1,44 milijarde dinara (oko 13 milion evra). Menadžment RTB Bor na čelu sa neprikosnovenim jahačem Spaskovskim je doveo RTB Bor do bankrota, koje niko ne pominje, jer su u tome umešani mnogi iz vlasti Srbije oko kriminalnim i nezakonskim radnjama. Sve se završilo po njima, bez posledica, jer su RTB Bor poklonili kinezima, proglašavajući uvođenje kineza kao spas za urušeni RTB Bor i posao veka. Umesto da RTB Bor razvijaju naši stručni ljudi i sva dobit bude srpski, ovi najsposobni sa plagijatima i sumnjivim diplomama sve bogatstvo u Boru i Majdanpeku je poklonjeno kinezima. Umesto hvalospeva, akteri bi morali da se suoče sa zakonima oči u oči!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!