Србија

САБОР У ПРИСЛОНИЦИ: Фрулаши у славу Добрице Ерића

САБОР фрулаша одржаће се по 32. пут у Прислоници код Чачка, и то 20. и 21. јула, а под медијским покровитељством “Вечерњих новости”. Домаћин Сабора је редитељ Живорад Ајдачић, старешина Сабора је маестро Бора Дугић, уметнички директор је етномузиколог Светлана Азањац, док је Сабор посвећен успомени на преминулог песника Добрицу Ерића.

За титулу најбољег такмичиће се фрулаши који су то право стекли на регионалним предтакмичењима одржаним у Осаници код Жагубице, Бољевцу, Рачи, Врањској Бањи, Игрошу код Бруса и Иђошу код Кикинде. Првог дана Сабора од 20 часова планирано је надметање фрулаша у изворној категорији, као и дуета, док ће у недељу у исто време бити одржано такмичење виртуоза на фрули у савременој категорији.

Према програму, који је утврдио Савет ове манифестације, Сабор почиње отварањем изложбе о старим музичким инструментима, затим следи манифестација “Дани патријарха Павла” и “Беседе под Вујном”, као незаборавник песнику Добрици Ерићу (учесници: књижевник Радован М. Маринковић, песник Љиљана Браловић и књижевник Божидар Мандић из “Породице бистрих потока”).

Своју туристичку понуду првог дана представиће Врање, а у Мишића кући биће одржано песничко вече “Лирске струне”, где ће учествовати добитници награде на песничком конкурсу “Момчилова фрула” и чланови Књижевног клуба “Драгослав Грбић”. Другог дана наступиће и млади фрулаши, затим ће бити одржано надметање у оквиру “Етно-феста”. Недељу ће обележити и промоције књига и припремање старих српских јела (гулаш, пасуљ, свадбарски купус, бунгур…) и проглашење најлепшег сеоског дворишта у Прислоници. Манифестација ће бити завршена проглашењем победника и концертом Снежане Ђуришић.

Организатори манифестације су Туристичка организација Чачка, Савет сабора фрулаша и МЗ Прислоница уз подршку града Чачка, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства културе и информисања и Организације за колективно остваривање права инерпретатора.

Добрица Ерић Фото В. Данилов

САБОР У ПРИСЛОНИЦИ: Фрулаши у славу Добрице Ерића

ПОБЕДНИЦИ

ВЕЋ су познати победници конкурса за савремену композицију на фрули, као и за најлепшу песму о фрули у 2019. години. За најбољу композицију проглашена је “Фрулашки поветарац”, Неде Николић, друго место заузела је мелодија “Плетеница”, Бојана Милинковића, а треће композиција Душана Антића “Душанове игре”.

Од 80 песама о фрули од 51 аутора изабрана је као најлепша песма Бошка Ломовића под називом “Фруло моја проста”.

В. ИЛИЋ, Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!