fbpx
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 82

Тужилаштво да испита због чега је цена за изградњу „Моравског коридора“ повећана у односу на 2013. за 300 милиона евра

0
(0)

Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке позвао је јавно тужилаштво да испита због чега је цена за изградњу такозваног Моравског коридора повећана у односу на 2013. годину за 300 милиона евра.

Он је, на конфгеренциуји за новинаре навео да грађани имају право да знају због чега се држава задужује за додатних 800 милиоина евра за изградњу тог Коридора.
„ЦИП је 2013. године израчунао да ће изградња Моравског коридора коштати око 500 милиона евра, а понуда кинеске компаније тада је износила 520 милиона евра, док је у пакету са Фрушкогорским коридором који је требало да кошта 120 милиона евра, то све укупно износило 642 милионона евра. Потписан је предуговор на тај износ, а данас чујемо да министарка Зорана Михајловић без пројекта, јер пројектна докукументација за трасу од Крушевца до Адрана није завршена, потписује меморандум о разумевању са америчком компанијом Бехтел на 800 милиона. У том износу предвиђено је и кредитно задужење“, рекао је Алексић, порућујући државним органима да су дужни да грађанима Србије дају одговор на шта се троши њихов новац.

Он је подсетио да је више пута тражио одговор о разлозима за поскупљење тог посла од министарке Михајловић и премијерке Ане Брнабић, али осим паушалних одговорта и напада на опозицију, ваљани одговор није добио.

„Опозиција није против градње, напротив ја се радујем том ауто путу, али не могу да ћутим на који начин Влада Србије реализује пројекат, будући да се доноси лекс специјалис и суспендују закони о јавним набавкама и јавно-приватним партнерствима. Не могу да ћутим на чињеницу да ћемо за изградњу тог пута потрошитри 300 милиона евра више, јер је за тај новац могло да се изгради 7.000 станова за социјално угрожене грађане, да се набави 6 најсавременијих машине за лечење тумора, или још много тога другог једна кошта 35 милиона евра“, рекао је Алексић и додао да у предложеном решењу стоји да ће Комисија тек изабрати стратешког партнера за изградњу ауто-пута, али да је министарка Зорана Михајловић већ потписала Меморандум о разумевању са америчком компанијом „Бехтел“, што је оценио као противуречност.

Алексић је закључио да се доноси још један лекс специјалис како би се на нетранспарентан начин трошиле паре грађана.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србију до краја године чека још три милијарде евра Вучићевог новог дуга

5 (2) Други пакет помоћи привреди који обухвата двомесечну исплату 60 одсто минималне зараде, што …

Како Весићево “Око соколово” пуни џепове напредњака Мијаиловића и Горана Весића

0 (0) Јавна набавка београдског Паркинг сервиса за куповину џипова „Ранге Ровер“, расписана је са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *