Србија

Крагујевац: Немци на данашњи дан извршили масовна стрељања Срба

На данашњи дан 1941. године Немци су извршили највеће стрељање Срба и Јевреја у Крагујевцу када су пред стрељачки вод извели око 3.000 људи, међу којима су били и ученици и професори овдашње гимназије.

Стријељање је почело у 7 часова ујутро, а завршено је у 14 часова. Међу стрељанима су били ученици и професори гимназије, шегрти, чистачи обуће…

Један од професора, загрлио је ученика који је стајао поред њега и пре него што су га меци пресекли по телу, изговорио је: „Пуцајте, ја и даље држим час!“.

Ово масовно стрељање било је одмазда за погибију десет немачких војника у нападу партизана 16. октобра 1941. на 3. батаљон 749. пешадијског пука Вермахта. За њих 10, убијено око је 3.000 становника Крагујевца и околних места.

Прва масовна стрељања Немци су извршили у околини Крагујевца 19. октобра 1941. године када су у селу Грошница ликвидирали 234 особе српске националности. Истог дана Немци су на препад окупили 109 особа у селу Маршић. Тада су стрељали 103 Србина, док их је шест преживело. У селу Мечковац (данас Илићево) ликвидирали су 75 Срба.

Сутрадан, 20. октобра 1941. године Немци су извели на стрељање две групе цивила – прво су побили 66 особа, међу којима је највише било Јевреја, а потом и групу од 53 особе.

Песникиња Десанка Максимовић, након што је чула детаље масакра у Крагујевцу, написала је песму „Крвава бајка“, која је објављена после рата:

„Било је то у некој земљи сељака на брдовитом Балкану, умрла је мученичком смрћу чета ђака у једном дану. Исте су године сви били рођени, исто су им текли школски дани, на исте свечаности заједно су вођени, од истих болести сви пелцовани, и сви умрли у истом дану…“

У знак сећања на недужне жртве подигнут је Спомен-парк „Крагујевачки октобар“, а код споменика стрељаним ђацима и професорима у крагујевачким Шумарицама традиционално се одржава манифестација „Велики школски час“.

Вести онлајн

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!