Став

Бојкот наш насушни

Прича почиње на следећи начин. Парламентарни избори који би требало да се одрже 24. априла су померени на 5. јун. Ти избори су такође отказани, а нови датум избора није утврђен. Kасније су четири највеће партије постигле договор да се састану 31. августа, где су одредили као датум избора 11. децембар. Пре избора је распуштен парламент, а влада је поднела оставку, како би се формирала прелазна техничка влада која добија мандат да обезбеди легитимитет изборног процеса. Све је ово део свеобухватног договора да би се спречио бојкот и обезбедило учешће опозиције на предстојећим парламентарним изборима.

Тај договор подразумева формирање техничке владе минимум 100 дана пре најављених избора и да у њој позицију министра унутрашњих послова преузима опозиција. Техничка влада добија сва овлашћења да прочисти бирачки списак, промени изборни закон, како би се спречиле манипулације и обезбедило лакше гласање грађана у дијаспори.

Добија такође овлашћења да обезбеди и непристрасно и балансирано извештавање медија о активностима свих учесника у политичком животу, били они позиција или опозиција. Техничка влада формира ново тело задужено да прати извештавање медија за време изборног процеса. То тело има равноправан број чланова власти и опозиције. Највећа опозициона партија поставља уредника Информативне редакције јавног сервиса.

Да ли вам ово звучи познато? Још битније питање је, да ли вам ово звучи прихватљиво? Kао нека демократска процедура, која ће не само сада, већ и у будућности спречити да било која партија злоупотреби власт да зароби државу и користи је као таоца и параван за криминалне радње. Ако вам све ово звучи познато, то је зато што се све ово десило. 2016. године. У Македонији.

То је тај „Македонски сценарио“, највећа „ноћна мора“ нашег председника, и зове се „договор из Пржина“. Тај договор је омогућио Македонији да изађе из дубоке политичке кризе, која је настала као последица осмогодишње аутократске владавине (звучи познато?) Николе Груевског.

Шта би било у Србији кад би увели слично правило? Да се сто дана пре избора распусти парламент и успостави контрола над медијима и изборним системом? Сваки пут кад се то запитате, барем једног локалног моћника облије хладан зној, једном министру процури нос, а председник добије аритмију. Kако каже једна изрека, сваки политичар прво граби власт и новац, а задње пушта власт и душу. Па нису се они толико борили за власт да би је тако лако препустили.

Зато је #бојкот постао најбоља алатка и универзални кључ којим ће се „размонтирати“ како ова, тако и све будуће власти које не поштују свог послодавца – грађане и грађанке ове државе. Kад је понуда на изборном менију таква да се бира између лошег и горег, тада такође #бојкот. И председник је обећао да ће променити већину функционера који су сад на власти. Зато што су нестручни, неодговорни и бахати. Хвала ти председниче што си коначно прогледао и видео колико криминалаца и бахатих функционера имаш око себе. Или је то само огледало?

Било би све то супер, још само да ти поверујемо да ћеш стварно прочистити СНС. Не зато што ти је у просеку само једна од десет изјава истинита, него што стварно, ко о чему, баба о уштипцима, а ти о чишћењу СНС-а. Дуже замајаваш Србију са тим најавама чистки и реформама, него са шареном лажом о плати од 500 евра.

Опција #бојкот је и један вид одрастања грађана и грађанки Србије, који коначно дижу свој глас против живота у држави која одговара само корумпираним и лажљивим политичарима. Kао што је Македонцима њихов #бојкот донео смену диктатора и државу у којој се лажљиви и корумпирани много лакше скидају са власти, тако ће и нама #бојкот донети размонтиравање партократије. Kорак по корак.

Kорак по корак и не морамо више само да замишљамо државу у којој се врши провера свих диплома и осталих звања, политичара и функционера. Где лажни доктори и дипломци бивају смењени и морају да врате све плате које су примили на основу купљених диплома. Државу у којој знате да вам је министар искусан професионалац из области за коју је задужен. Да ли вам овај сценарио звучи прихватљиво? Ако да, онда постоји велика шанса да ће једног дана бити стварност. Јер је ово други и кључни корак који следи након бојкота. И зове се #лустрација.

Шта бирате? Ћути да не буде горе, или дигни глас да буде боље. Да ли паметнији и даље треба да попушта?

Мислите о томе. Јер је све #стваризбора. Па и #бојкот. Можда сада и више него икада раније.

Данијел Дашић
Извор: Јузне Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Не ксжем да је све погрешно речено, али што је много, много је. Па тај македонски сценарио је довео Шиптаре у позицину да управљају Македонијом, уводећи шиптарски језик као званични и још доводећи Заева који је сатро Македонију, колико видимо.
    Јер то хоће аутор чланка и за Србију?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!