Србија

Мађарски ултиматум Вучићу: Имаш 10 дана да се изјасниш о мигрантима!

Политици мудрог ћутања Александра Вучића на насиље које врше економски мигранти, полако долази крај.

У Kањижи је одржан грађански форум у вези са мигрантском кризом. Мештани су разговарали са челним људима општине и том приликом су са њима поделили своју забринутост због присуства мигранта. Уз добро познату реторику умиривања јавности и привикавања на проблема, говорници су позвали мештане на стрпљење јер проблем наводно не може да се реши преко ноћи. Поред тога окупљени из Мађарског покрета упутили су захтев Вучићу да се изјасни по питању мигрантског насиља, јер председник СНС већ месецима игнорише нападе и не преузима одговорност за своју политику отворених граница.

Мештани су уплашени и то су отворено рекли челним људима општине. Kако су истакли, многи након што падне мрак, немају храбрости да изађу на улицу. По мишљењу Евие Kечкеш Такач, континуирано одвожење миграната није решење: „То је тренутна ситуација. Ја видим младе људе који нам се смеју. Сматрам да је ово што је тренутно присутно једна нерешена ситуација. Без обзира на чињеницу да их однесу, они се врате или пређу у Банат. “

На форуму је такође истакнуто да је место препуно таксиста који су дошли из других градова. Они помажу и превозе илегалне мигранте. Дејан Пејак, одборник Скупштине општине Kањижа (Мађарски покрет): „Опште незадовољство погађа готово сваку сферу живота, када су у питању мигранти“.

„Kако јавну безбедност, јавно здравље, када је у питању потенцијална опасност од могућих вируса и епидемије, тако и безбедност и осигурање имовине. То су била главна питања. “

Све жалбе и захтеви на грађанском форуму се евидентиране, на тај начин могу да формулишу и конкретне предлоге према надлежнима. Моника Халас, одборница Скупштине општине Kањижа (Мађарски покрет): „Наш циљ је био да на крају форума формулишемо конкретне предлоге, који ће помоћи у решавању ових питања и забринутости које су грађани навели. Тако рецимо од председника државе тражимо да у року од десет дана каже шта је став државе по питању миграната. “

Умиривање јавности и захтев да још чекају

Сусрету је присуствовао и Роберт Лацко, шеф локалног кризног штаба који се проблемом миграната у општини бави од 2014. године. Он је пре свега од мештана тражио стрпљење.

Лацко сматра да се криза нец́е решити преко ноц́и: „Морамо се више ослонити на припаднике полиције, мада сам вец́ сто пута рекао да их видим како се максимално залажу у нашој заједници. Исто тако сам рекао да би становништво требало да има више разумевања, мада су га имали и до сада и да морају да пријаве сваки случај, јер су се непријатности десиле, али ни један од тих случајева није пријављен полицији. “

На грађнском форуму су присуствовали и председник општине Kањића Роберт Фејстамер, као ми његов заменик Небојша Ракиц́.

На које све начине НВО сектор учи мигранте да лажу како су им куће спаљене у Сирији, да одглуме приче о убијеним члановима породице како би лакше дошли до азила, можете видети у следећем снимку:

Извор: ПанонТВ/Дневна Газета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Како ствари стоје, изгледа да ћемо ми сви у Србији морати да идемо код мађарске мањине, да их молимо да нам нешто учине против безакоња нашег сопственог председника. Јер, они барем имају државу иза које могу да се заклоне, а ми, немамо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!