Србија

ЕУ гура Србију у процеп

Ако пробију турску границу, мигранти би могли да створе чеп у нашој земљи, јер их наши европски суседи неће, указују стручњаци.

Kриза на турско-грчкој граници, изазвана огромним присуством миграната које нико неће, тражи хитан одговор, али њега нема. Европска унија очигледно није ни близу решења за ову све непријатнију ситуацију, због које и Србија може да се нађе у процепу уколико избеглице успеју да пробију грчки зид и крену према Мађарској и Аустрији, чији званичници поручују да их ни они не желе на својој територији.

– Европа треба да буде свесна да страх од избеглица није решење, већ солидарност и потреба да све земље треба да нађу решење и постигну договор – указује Радош Ђуровић из Центра за помоћ тражиоцима азила. Према његовим речима, околности су такве да стање и у Србији може да постане драматично.

– Србија се у овом проблему за читав континент нашла сама и са несолидарним односом комшија према њој. Хрватска, Мађарска и Румунија јој „гурају“ мигранте преко границе. Уз то, мађарски премијер Виктор Орбан диже панику да је 130.000 миграната пред Грчком и плаши људе, а његов шеф дипломатије Петер Сијарто показује да Мађарска неће бити солидарна, јер Србији нуди само помоћ у војсци на граници – каже саговорник „Вести“.

Он упозорава да Србија може да се суочи са великим проблемом чак и ако на наше границе не стигне милион људи. Довољно је, како каже, да дође и хиљаде миграната, јер може да се створи чеп и граница за мигранте помери на линији око Дунава, Дрине и границе са Мађарском.

– Обимнији прилив би могао да доведе до хуманитарне катастрофе, а то није немогуће. Грчку границу чувају војска и полиција, али овакво решење није одрживо на дужи рок, јер је скупо. Ако Турска буде наставила да пушта мигранте, они ће се гомилати и пробиће границу. Неће стизати код нас у огромном броју, али ће долазити сукцесивно. Тај прилив ће бити велики, па зато треба да се договоримо са комшијама да буду солидарни у односу према избеглима и да престану да нам убацују избеглице преко границе, а да ми покушамо да се договарамо и да ширимо капацитет смештаја, који је сада у Србији око 6.000 кревета – препоручио је Ђуровић, указујући да Србија не треба да чека да неко о мигрантима тражи разговоре с њом већ да сама захтева договор.

Другачије ситуацију види Иван Гергинов из Kомесаријата за избеглице. Он сматра да се обезбеђених 700 милиона из ЕУ за овај проблем и ангажовање Агенције за европску граничну и обалну стражу (Фронтекс) не може тумачити као небрига. Подаци Kомесаријата говоре да је за сада 13.000 миграната дошло до границе са Грчком, а наш саговорник сматра да Србија није у опасности због тога.

– Ми имамо богато искуство са милион избеглих од 1992. до 1999. године и милион оних који су прошли кроз нашу земљу 2015. и 2016. Имамо и довољно капацитета са 17 центара и два која су у стању мировања, јер нису потребни – каже за „Вести“ Гергинов и поручује да Србија неће бити „паркинг за мигранте“, како то драматично објављују медији.
Изостаје солидарност

Радош Ђуровић решење за Европу види у договору који подразумева да се све земље старог континента укључе и да солидарно поделе избегле, односно да свака узме по 25.000 миграната.

– Европа је одувек имала избеглице, али није овако реаговала. Очито, њени грађани сада добро живе, ушушкани су и не би да им неко дира комотитет – закључио је Ђуровић и истиче да је неприхватљиво да мигранти на грчко-турској граници буду предмет нечијег раскусуравања и политичко питање. Неприхватљива је, каже, и сила према народу, јер су земље ЕУ потписнице конвенције о избеглицама и морале би да је поштују.

Неће их Аустријанци и Немци

Аустријски канцелар Себастијан Kурц истакао је да постоји трострука безбедносна мрежа у одбрани од понављања мигрантске кризе из 2015, која предвиђа да ће, ако мигранти пробију грчку границу бити заустављени на Западном Балкану.

Истовремено, немачки Бундестаг одбацио је захтев Зелених за прихватање 5.000 избеглица из осетљивих група са грчких острва.

Д. Декић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. evropa gura Srbiju u procep a trebalo bi obrnuto, da je momaka ko ARKAN i snajperista ko sto nam trunu po tamnicama; doso bosanski olos a konkurencija bez milosti lkvidirana.
    ne bi bio problem praviti dzadu do Draca gde zive nasa pravoslavna braca a na svetu liturdjiju u Bogorodicku Ljevisku.
    ne bi bio problem ukrotiti divlje babe i smiriti mnoge barabe kojima crnjci odzacari sulundar ciste spreda i od pozadi.
    zakrzljali smo; junake smo poslali u zatvore i groblja; karaguzi, mufljuzi, mlatikurci i picousti na njihovim mestima, umesto kokosi kradu milione, sve samosami izdajnik i veleizdajnik, bastovan a mi blenemo i cekamo da dobijemo sledovanje zitina, soli, pastetu sa likom svinje i picoustu kobasicu do bulje.
    gde si Srbine, ima li te.

  2. Радош Ђуровоћ је страни плаћеник и ради против Србије. Да живи у Америци Трамп му неби дозволио да тако прича. Ради за издајничку владу и зато се тако понаша.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!