Европа

Срби са Малте живе у страху: Прете им откази, додатни проблем што не могу да се врате назад у земљу

Сви држављани “трећих земаља” који раде на Малти, међу којима су и Срби, по одлуци Владе ове земље, уколико остану без посла морају у року од десет дана да напусте ову острвску земљу, а додатна брига је како ће да се врате у своју земљу,

За сада, Малта је затворила сав авио саобраћај ка тој земљи, а од суботе авиони неће полетати са тог острва, које званично има нешто мање од 500.000 становника.

Након одлуке Владе Србије да затвори аеродроме за пријем путника, српски грађани који раде на Малти кажу за Тањуг да нису сигурни какав ће бити њихов статус у тој острвској земљи, обзиром да неће моћи авионом за Србију, а с друге стране, мораће, ако остану без посла, да напусте Малту.

Београђанин Дарко Ивановић који ради на позицији менаџера за особље (стафф манагер) у агенцији “Екстра стаф Малта”, која запошљава махом људе из Србије и Северне Македоније, поручује да они неће давати отказе својим радницима, али да није јасно како ће онај ко остане без посла и не нађе нови на Малти, моћи да се врати у Србију.

“До суботе смо у “статусу кво” због људи који ће изгубити радне дозволе. Због тих људи Малата ће морати да “умеша прсте” и да се организује неки ванредни превоз. Информације које ми имамо за аеродром јесте да је само прилив људи обустављен, а одлазак није заустављен”, каже Ивановић.

На питање Тањуга како се он и његове колеге осећају и каква је ситуација када је реч о нашим грађанима који раде на Малти, Ивановић кратко и одлучно поручује:

“Борба!”.

Ивановић објашњава да Малта у овом моменту није потпуно затворена, али да Срби страхују како ће се ситуација одвијати након суботе када Малта, у коју се улази и излази и са мора, потпуно затвори авио саобраћај.

Он и његове колеге из предузећа, које тренутно не ради, имају радну дозволу и остају на острву, али многе фирме на Мати, каже, отпуштају не само српске раднике већ и Малтезе, као и раднике из осталих земаља.

“Од власника фирме смо добили информацију да ми нећемо никоме давати отказе. Људи добијају отказе, не само они из трећих земаља, добијају отказе и Малтези. То је оно што се овде дешава”, објашњава Ивановић тренутну ситуацију на острву.

Државна установа “Идентити Малта” која је иначе задужена за издавање дозвола за рад, неће издавати нове дозволе а сви који добију отказ имаће исто као и у нормалном стању, десет радних дана да напусте земљу, каже Ивановић.

“Други проблем који могу да имају Срби јесте што се аеродроми у Србији затварају, тако да не знам како ће људи отићи одавде”.

Верује да ће Малта морати да нађе модел за оне људе који изгубе посао како би ипак остали у тој острвској земљи у сред Медитерана.

“Морају да нађу неки модел, и наћи ће сигурно. То је на властима сада. Ми апсолутно радимо онако како нам се каже, не идемо на посао…”

На питање Тањуга како он оцењује ситуацију међу нашим држављанима у смислу да ли су забринути, Ивановић каже да јесте видљива паника али, она је према његовом мишљењу неоправдана.

“Људи су у паници али је за сада, како ја то видим, неоправдана, зато што немамо нити потврде нити негације неких ствари. Немамо чисту слику”, објашњава он уз оцену да се Малта као и све земље у свету нашла у ситуацији корона вируса и да још увек тамошње власти траже најбоља решења.

Грађана Србије нема у толиком броју колико се то најчешће спомиње у јавности, а оних који раде легално, процењује, има неколико хиљада.

“Цифре којима се барата су 10.000 – 20.0000, али то су нереалне цифре. Реално има неколико хиљада људи из Србије”.

Ивановић додаје и да се међу Србима на Малти шири прича да ће они који остану без посла бити депортовани у шта он сумња јер су, каже, правила за напуштање земље услед губитка посла иста сада као што су била и у редовним околностима.

“Верујем да неће људе терати тек тако. Депортација је по мени много јака реч”, а свој став Ивановић поткрепљује мером коју је, каже, јуче донела малтешка влада.

Јуче је премијер Малте рекао да је влада те земље одвојила одређену суму новца од око 1,8 милијарди евра за ублажавање ефекта короне на економију.

Део тих средстава требало би да буде прослеђено најугроженијим фирмама, највише у туристичком сектору, где највише људи остаје без посла.

“Јавили су јуче да ће да исплаћују месечне плате, у виду минималца, и нигде ни под једном ставком није речено да ће то бити исплаћено само малтешким држављанима већ онима који живе на Малти”, објашњава Ивановић.

Појашњава да сви који имају радну дозволу, па тако и српски држављани, сматрају се резидентима, односно, онима који живе на Малти.

Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!