Србија

Брнабић: Заштита животне средине један од приоритета Владе

У Косјерићу су данас, у присуству премијерке Ане Брнабић, потписана два уговора – о пошумљавању и конверзији Градске топлане са мазута на гас, чиме ће се загађеност ваздуха у граду смањити за 70 одсто. У тај посао биће уложено педесет милиона динара.

Анa Брнабић је рекла да је заштита животне средине један од приоритета Владе Србије, а Косјерић је један од најзагађенијих градова у Србији.

“Поред гасификације и пошумљавања, субвенционисаћемо и прелазак индивидуалних ложишта са угља и дрва на пелет. На састанку са општинским руководством разговарано је и о међуопштинској сарадњи са градом Ужицем о пречишћавању отпадних вода што је још један велики проблем који се мора у наредном периоду решити”, казала је Брнабићева.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, која је потписала уговоре са председником општине Жарком Ђокићем, навела је да је то почетак решавања вишедеценијског проблема аерозагађења у овом граду.

“Када се Градска топлана пребаци на гас, на њу ће бити прикључене и котларнице школа, спортских дворана при школама и Дома здравља. То ће за 70 одсто смањити загађеност ваздуха, десет пута мање ће бити у ваздуху угљен-диоксида и сумпор-диоксида. Пошумљавањем је предвиђено 500 нових садница у Косјерићу”, навела је министарка.

Током посете Косјерићу, којој је присуствовала и министарка привреде Анђелка Атанацковић, премијерка је обишла и предузеће ИТМ које је купило Будимку из Пожеге.

“Разговарали смо шта додатно можемо да помогнемо у проширењу капацитета и опреме, како би се ојачала конкурентност ове фирме која је оживела Будимку и упослила 90 радника. Влада је опредељена за подршку локалне привреде, а у Косјерићу где је незапосленост само нешто изнад 5 одсто, мора се ићи у нови ниво развоја и задржавања младих људи у својим срединама”, казала је Брнабић.

Председник општине Жарко Ђокић захвалио је Влади и Министарству заштите животне средине на помоћи и изразио уверење да ће становници Косјерића наредне зиме удисати чистији ваздух.

Танјуг, РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!