Здравље

Студија: Ефикасност вакцина Фајзер и Модерна пада на 66 одсто против делта соја

Ефикасност антиковид вакцина Фајзера и Модерне пала је са 91 на 66 одсто од када је делта сој постао доминантан у САД, показују подаци које су данас објавиле америчке здравствене власти.

Подаци произилазе из студије спроведене на хиљадама запослених у центрима за негу и болницама у шест америчких држава, која је испитивала учинковитост вакцина у реалним условима.

Учесници су тестирани сваке недеље да се утврди да ли има симптоматичних или асимптоматичних знакова болести.

Готово сви запослени добили су препарат Фајзера или Модерне.

Између децембра 2020. и априла 2021, ефикасност вакцина за спречавање инфекција била је 91 одсто према подацима који је објавио Центар за борбу и за превенцију болести (ЦДЦ), главна савезна агенција за јавно здравље.

Међутим, у недељама када је делта сој постао доминантан, када је више од 50 одсто заражених било заражено тим сојем вируса према анализама, ефикасност вакцина је пала на 66 одсто.

Аутори студије упозоравају да је могуће да тај пад ефикасности није само изазван варијантом делта већ и тим што се ефикасност вакцине умањује с временом.

Kако се наводи, иако подаци указују на умерено смањење ефикасности вакцина против ковида 19 за спречавање инфекције, остаје да вакцина делује на две трећине случајева што указује да вакцинација помаже на дуже време.

У подацима се не прави разлика између ефикасности вакцина Модерне и Фајзера.

Пад ефикасности вакцина на делта сој указан је у више студија, иако се тачни подаци разликују.

То је један од разлога због ког су здравствене власти најавиле да ће од средине септембра почети вакцинацију трећом дозом, за све одрасле Американце који су добили другу дозу пре осам месеци.

Заштита вакцина од тешких облика болести, хоспитализација и смрти остаје висока, навеле су власти.

Делта сој вируса постао је доминантан у САД почетком јула и сада је одговоран за 98 одсто инфекција.

Бета, АФП

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!