РАДНИЦИ СИМП-а НЕ ОДУСТАЈУ: И данас блокирали магистрални пут, одбијају да им уплате радни стаж!
ФОТО: Директно.рс

РАДНИЦИ СИМП-а НЕ ОДУСТАЈУ: И данас блокирали магистрални пут, одбијају да им уплате радни стаж!

И данас, као и јуче, запослени у куршумлијској фабрици „Симпо ШИK“, која је истурено одељење врањског „Симпа“, окупили су се на магистрали Ниш-Приштина код кастратске петље у знак протеста што им последњих десет година није уплаћен ни дан радног стажа. Опет је око 250 од укупно 380 радника након радног времена изашло на магистралу и на кратко су чак блокирали и магистрални пут. Радници захтевају само једно,да им се уплати радни стаж, јер се регуларно одбија од њихових плата. Због тога су њихове пензије знатно мање, па је највиша 14. 000 динара.

– Данас сам разговарао са председником Савеза самосталних синдиката Србије Љубисавом Орбовићем који је обећао да ће се обратити кабинету председника Републике Србије. Очекујемо одговоре најкасније до краја наредне недеље, али ми не престајемо са нашим активностима и не одустајемо од захтева да се уплати радни стаж. И нећемо одустати, без обзира на притиске које очекујемо – сигуран је председник синдиката у фабрици „Симпо ШИK“ Александар Ераковић.

Он додаје да ће се радници и сутра, у среду окупити на истом месту, а затим ће се конкретизовати даље акције до испуњења захтева.

ШИK Kопаоник, као водећа дрвна индустрија у Kуршумлији и на читавом југу почела је да пропада 2003. године када је приватизована. Затим је дошло до реструктуирања 2010. године и тада ју је преузео врањски „Симпо“. Тада је држава обећала да ће дати седам милиона евра, конкретно тадашњи министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић, а дуг према повериоцима и радницима у том неком периоду био је по слободној процени, јер не постоје званични подаци, најмање десет милиона евра.

За Kуршумличане ово је жила куцавица средине, јер без ње, многе породице не би опстале. Иако је са скоро хиљаду радника, колико је имала пре почета пропадања, спала на мање од 400 запослених, ипак је то предузеће једино веће које ради у Kуршумлији.

Радници су били стрпљиви, покушавали да чекају, али су на крају схватили да морају на улицу, јер надлежни за њихов неуписан радни стаж пребацују лопту једни на друге и ситуација улази у једанаесту годину без решења.

Славија инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Oeufs Bouillis: После шамара Макрон сад попио и јаје у главу (видео)

Oeufs Bouillis: После шамара Макрон сад попио и јаје у главу (видео)

Француски председник Емануел Макрон доживео је непријатност при посети сајму хотелијерства и гастрономије у Лиону. …

Србија: Протест поштара због притиска шефова да се вакцинишу

Србија: Протест поштара због притиска шефова да се вакцинишу

У пошти 27 у Похорској улици на Новом Београду преко 30 запослених обуставило је рад, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *