Став

Синиша Љепојевић: Стјуарт Пич именован за специјалног изасланика под притиском САД

Новинар Синиша Љепојевић оценио је данас да је именовање специјалног изасланика Велике Британије за Западни Балкан Стујарта Пича део америчког пројекта, од којег не треба очекивати много, а којим Лондон купује политичко време и одржава привид моћи.

Љепојевић, који живи у Лондону и добар је познавалац прилика у Великој Британији, у изјави за Тањуг нагласио је да је именовање Пича изненађење у којем има много више нејасноћа него што би Лондон желео – не зна се ни шта ће радити, ни која ће му улога бити.

“Према мојим информацијама из владиних кругова, именовање је под великим притиском САД. То је амерички пројекат, по правилу никада не иде сама, већ се крије иза некога, у овом случају Велике Британије”, рекао је Љепојевић и нагласио да је тачно да Британци имају амбиције у овом делу света, након изласка из ЕУ.

Потпуно је, како каже, јасно да је присуство Британије кроз специјалног изасланика део америчког пројекта борбе против писутуства Русије и онда и Кине у том делу света.

Британци су имали намеру да на западни Балкан дођу као важан играч а долазе као трећи, након САД и ЕУ.

Наводи да именовање специјалног представника значи да је криза акутна, а да за Балкан не би то могло да се каже.

Ово именовање, додаје представља и пораз британске дипломатије, јер Пич није човек из Форин офиса.

Извесну наду, како каже, може да улива чињеница да је за специјаног изасланика именован пенизонер из војног есаблишмента не дипломата, што значи да им то није важно већ само да су прихватлиа да буду покриће за америчке планове на ЗБ.

Према његовим речима, Лондон је заинтересован да као амерички “подизвођач” буде присутан и због односа према ЕУ и Немачкој, не само према Кини и Русији.

“Сер Стјуарт Пич изузетно је искусан, вазухопловни марашал је, био је и начелник британског генералштаба, са великим искуством, дуго је у обавештајној служби, био је директор обавештајне службе. За очекивати је да не буде агресиван као што би био надобудни млади дипломата”, рекао је Љепојевић и нагласио да не треба очекивати много од тог именовања.

Читав тај пројекат је нереалан, запад се понаша као пре 30 година а за то време се променио однос снага у свету и капацитет и моћ запада, пре свега Америке.

Љепојевић је нагласио да је и ЕУ позидводајч радова и да ће на крају бити како Америка каже. Додао је да верује да ће генерисање кризе потрајати и да није за очекивање неки судбоносни резултат.

На оцену британског премијера да је именовање, уследило јер се западни Балкан суочава са највећом претњом по стабилности и безбедности, Љепојевић каже да Џонсон то није писао и да тиме треба оправдати крајње небулозну акцију и подићи драматичност.

(Танјуг/Косово онлајн, 03. 12. 2021)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!